MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Diversiteit & inclusie

De Code Diversiteit & Inclusie is een gedragscode van, voor en door de Nederlandse culturele en creatieve sector over diversiteit en inclusie. De code is een instrument van zelfregulering. Het doel van de code is dat de culturele en creatieve sector de brede diversiteit van de Nederlandse samenleving representeert. Een basisvereiste is dat de sector gelijkwaardig toegankelijk is voor iedereen: als maker, producent, werkende en publiek. Zo wordt de sector van iedereen. Iedereen draagt er op eigen wijze aan bij. Iedereen wordt gewaardeerd om wie hij of zij is, wordt gerespecteerd en gehoord en voelt zich er thuis.

Cultuur Oost werkt er samen met partners aan dat in de Gelderse samenleving kunst en cultuur toegankelijk, zichtbaar en vanzelfsprekend zijn voor iedereen. Wij streven naar een Gelderse inclusieve culturele infrastructuur waar mensen zich in herkennen en ontwikkelen. Waarbij gelijkwaardigheid, individuele keuzevrijheid en gelijke kansen het uitgangspunt zijn en het systeem daartoe uitnodigt. We kijken daarbij over de muren van ons eigen domein, om ervoor te zorgen dat wat we doen ook blijvend is.

 

Diversiteit, inclusie & gelijkwaardigheid in beleid 

Diversiteit, inclusie & gelijkwaardigheid (DIG) heeft een structurele plek in cultuurbeleid nodig. Daarom stimuleren wij gemeenten om een divers en vernieuwend kunst- en cultuurbeleid te ontwikkelen dat aansluit bij de belevingswereld van iedere Gelderlander. Daarmee is er erkenning voor verschillende identiteiten, leefwijzen, smaken en belevingen. We vatten diversiteit breed op; het gaat om vormen van verschil op het gebied van onder andere gender, beperking, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau en leeftijd.

Ook stimuleren we dat iedere Gelderlander toegang tot voorzieningen voor kunst en cultuur kan krijgen. We vatten toegankelijkheid breed op; het gaat om fysieke toegankelijkheid, bereikbaarheid van voorzieningen, informatieve toegankelijkheid, digitale toegankelijkheid, sociale toegankelijkheid en financiële toegankelijkheid.  

 

Handige links: 

 

De Boekmanstichting stelt vraagstukken als grensoverschrijdend gedrag en racisme kritisch aan de orde te stellen binnen diverse activiteiten en onderzoek Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie - Boekmanstichting 

 

LKCA artikelen en publicaties met betrekking tot diversiteit & inclusie: Diversiteit en inclusie - LKCA 

 

Spectrum, de Gelderse adviesorganisatie voor maatschappelijke vraagstukken, organiseert trainingen en workshops zoals Deep Democracy en Omgaan met Diversiteit: Trainingen en workshops - Spectrum (wijzijnspectrum.nl) 

 

Erfgoed Gelderland biedt informatie, advies en scholing, bijvoorbeeld over sporen van het slavernijverleden in Gelderland en cursussen oral history: Projecten en diensten - Erfgoed Gelderland 

Cultuur Academy heeft een checklist ontwikkeld die je kan ondersteunen bij het zo toegankelijk mogelijk maken van een event: Toegankelijkheid - Evenementen en festivals (cultuuracademy.nl) 

 

Cultuur Academy biedt regelmatig trainingen aan, zoals de training ‘Zo bouw (en behoud) je een divers team’ en een training over de code sociale veiligheid. Hou de agenda in de gaten: Cultuur Academy Agenda 

 

Stichting Onbeperkt Genieten helpt je om prikkelarm cultuuraanbod te realiseren binnen jouw museum, theater of podium: Stichting Onbeperkt Genieten | Prikkelarm cultuuraanbod bij musea, theaters en podia. (onbeperkt-genieten.nl) 

Inspiratiefilmpje i.s.m. Musis Sacrum: https://www.youtube.com/watch?v=oWpRzk7GZOY 

 

Musea Bekennen Kleur heeft als doel om erfgoedinstellingen duurzaam te verenigen in hun streven om diversiteit & inclusie te verankeren in het DNA van de erfgoedsector.  

Musea Bekennen Kleur – Musea komen samen in actie voor diversiteit en inclusie 

OCW kalender: Culturele feestdagen en betekenisvolle momenten (pdf)

Wat kan Cultuur Oost voor je betekenen? 

Wij brengen graag met jou in kaart wat je vraag of behoefte is, en dan zoeken we mee naar de geschikte uitkomst. Dat kan zijn in de vorm van een adviestraject door een expert of een doorverwijzing naar een good practice.   

#diversiteit & inclusie

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief