MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Educatief jongerenprogramma 150 jaar vrijheid!?

De provincie Gelderland heeft beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout de opdracht gegeven tot een kunstwerk met als aanleiding Keti Koti 1 juli 2023, herdenking 150 jaar afschaffing slavernij.  Dit kunstwerk 'Into the deep loving darkness' is op 12 mei 2023 onthuld in het Huis der Provincie en geldt als inspiratiebron voor een educatief programma in het herdenkingsjaar 2023-2024 waar alle middelbare scholieren uit Gelderland aan deel kunnen nemen. In opdracht van de provincie heeft Cultuur Oost samenwerking gezocht met InDifferent en Erfgoed Gelderland om gezamenlijk uitvoering te geven aan ontwerp, programmering en uitvoering van '150 jaar vrijheid!?'

Bewustwording en educatie rondom het koloniale en het slavernijverleden

Bewust is gekozen voor de doelgroep jongeren zodat bij deze generatie meer kennis, bewustwording, dialoog én perspectief ontstaat rondom dit maatschappelijk actuele thema.  InDifferent heeft samen met Cultuur Oost en Erfgoed Gelderland educatief materiaal ontwikkeld over het slavernijverleden en wat de gevolgen daarvan zijn voor het heden. De verschillende modules en docentenhandleiding zijn nu vrij te downloaden door alle scholen uit Gelderland.

download educatief materiaal

Educatie 150 jaar vrijheid.jpg

150 jaar vrijheid!? meetup 16 juni 2023

Tijdens ‘150 jaar vrijheid!?’ kwamen 120 jongeren van 5 verschillende VO-scholen samen om in verschillende workshops te leren over ons slavernijverleden en de betekenis van vrijheid. De dag werd geopend met dansact Strange Fruit waarna Lan Lan Zhang de jongeren door de dag leidde. Het kunstwerk van Patricia Kaersenhout ter herdenking van 150 jaar vrijheid was de inspiratie voor de verschillende workshops (kunst en fashion, muziek, theater, film en een kunstroute). Gedeputeerde Peter van ’t Hoog sloot de dag af met de wens dat de jongeren zich deze dag blijven herinneren als inspiratiemoment om met elkaar in gesprek te blijven en elkaar te blijven ontmoeten.  Voorafgaand aan deze dag hebben alle jongeren een voorbereidende les gevolgd.

“Ik heb nog nooit zulke goede gesprekken met mijn klasgenoten gevoerd”

reactie van een deelnemer

Danser_Keti koti_foto-RobKleeringvanBeerenbergh.jpg

Opening met dansact Strange Fruit foto: Rob Kleering van Beerenbergh

Keti Koti

Op 1 en 2 juli wordt de afschaffing van de slavernij - Keti Koti - gevierd. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat slavernij werd afgeschaft daarom is de periode 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 in het hele koninkrijk uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar van het Slavernijverleden. De landelijke overheid wil Keti Koti-herdenkingen zo een grotere maatschappelijk plek geven én meer in samenhang organiseren. Met de provinciale activiteiten op Keti Koti sluit Gelderland aan bij deze landelijke ontwikkelingen. 

 

Met elkaar in gesprek

 

Belangrijk onderdeel van deze Gelderse activiteiten is het kunstwerk ‘Into the deep loving darkness’, gemaakt door Patricia Kaersenhout. Via haar werk vraagt zij aandacht voor het Nederlandse-koloniale slavernijverleden. Dit kunstwerk wordt ingezet om het gesprek over deze zwarte bladzijden uit onze geschiedenis te voeren.  Het kunstwerk maakt onderdeel uit van de Gelderse kunstcollectie en wordt ingezet voor reguliere- en thematische rondleidingen. Het is mogelijk om het kunstwerk in bruikleen op te vragen en in te zetten voor bijvoorbeeld een dialoogsessie in uw organisatie of een les in vak Geschiedenis, Burgerschap of Maatschappijleer. Neem hiervoor contact op met [email protected]   

affiches 150 jaar vrijheid.jpg

Change is gonna come

De komst van deze 120 jongeren naar ons Huis der Provincie op 16 juni was de start van het educatieve jongerenprogramma “150 jaar vrijheid?!” waarbij aandacht wordt gegeven aan ons koloniale- slavernijverleden. Dit programma is in opdracht van provincie Gelderland  door Indifferent, Cultuur Oost en Erfgoed Gelderland ontwikkeld en wordt gedurende het herdenkingsjaar – tevens schooljaar 2023-2024 – aan alle scholen in Gelderland aangeboden. De Gelderse Staten verzochten vorig jaar met de motie 'Change is gonna come' om Keti Koti te verankeren in ons provinciaal beleid. Inclusie Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Ik hoop dat we met elkaar het goede, wederzijdse gesprek voeren over dit donkere hoofdstuk uit onze geschiedenis. Het is belangrijk om te beseffen dat de gevolgen voor veel Nederlanders nog steeds zeer pijnlijk zijn. Hierover praten en echt luisteren kan ons dichter bij elkaar brengen.”  

 

Keti Koti_provinciehuis-foto-RobKleeringvanBeerenbergh.jpg

foto: Rob Kleering van Beerenbergh

#diversiteit & inclusie#Cultuureducatie#Jongerencultuur#cultuur & samenleving
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief