MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Flexibel inspelen op maatschappelijke uitdagingen

Geconfronteerd met complexe maatschappelijke uitdagingen, uiteenlopende regionale behoeften en een herijking van de begroting zoekt de provincie Gelderland naar een nieuwe aanpak in haar cultuurbeleid. Met de COVID-19 pandemie vers in het geheugen en complexe maatschappelijke opgaven in het vooruitzicht, kiest zij er welbewust voor om geen dichtgetimmerde vierjarenplannen meer te ontwikkelen, maar jaarlijks vanuit een uitgangspuntennotitie te werken met een uitvoeringsprogramma.

‘De kern van onze aanpak’, aldus de provincie, ‘is dat we vanuit de uitgangspunten inspringen op de actualiteit en we de opgaven centraal stellen. Aan de hand van de situatie, behoeften van het veld, onze partners, de regio en de rol die de provincie voor zichzelf ziet, kijken we naar mogelijkheden en bepalen we de provinciale inzet’

Hoe ziet die provinciale inzet in het cultuurbeleid er in de praktijk uit? En welke rol ziet de provincie dan precies voor zichzelf in deze opgavegerichte aanpak? Doordat wettelijke kaders grotendeels ontbreken, zeker op het deelterrein van de kunsten, zijn die vragen niet eenduidig te beantwoorden. Uit verschillende beleidsevaluaties blijkt bovendien dat de provincie Gelderland met haar rolopvatting worstelt, terwijl partners juist behoefte hebben aan een duidelijke visie over de provinciale. Samenwerkingen verlopen daardoor niet altijd even soepel. In dit essay onderzoeken we daarom vanuit welke rollen de provincie meerwaarde heeft en impact kan maken in het regionale en opgavegerichte cultuurbeleid dat zij voorstaat.

essaymiddenbestuur-frontcover.jpg

#Onderbouwing & monitoring#essay

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief