MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Jongerencultuur

Jongeren zijn de makers, medemogelijkmakers en verschilmakers van de toekomst. De levensfase van jongeren kenmerkt zich door ontdekking en ontwikkeling. Op hun eigen manier geven zij invulling aan kunst en cultuur om zichzelf en hun talenten verder te ontplooien. Cultuur Oost ondersteunt het culturele veld, welzijnsorganisaties, gemeenten en rolmodellen voor jongeren in het creëren van een sterke en duurzame culturele infrastructuur; een culturele infrastructuur die het mogelijk maakt dat alle Gelderse jongeren kunnen meedoen, meedenken en meemaken.   

Meedenken, meemaken & meedoen  

Meedenken In de provincie Gelderland zijn ongeveer 360.000 jongeren tussen 12 en 25 jaar. Dat is ongeveer 17% van de totale bevolking in Gelderland. Om te zorgen dat beleid en ontwikkelingen in onze maatschappij en in het culturele veld ook aansluiten op hun behoeften, is het belangrijk dat jongeren betrokken worden bij het maken van keuzes. Voor beleid dat ook jongeren ondersteunt, moeten gemeenten, culturele instellingen en onderwijs jongeren daarom laten meedenken. Cultuur Oost ondersteunt organisaties in het vinden van betekenisvolle vormen van jongerenparticipatie.  

Meemaken Jonge makers zijn de toekomst van het culturele veld. Autodidactisch of vanuit een kunstopleiding betreden zij een wereld van kunst en cultuur, om ervan te leren én deze wereld mee te creëren. In hun ontwikkelproces als maker behoeven deze jongeren ondersteuning op een breed aantal onderwerpen, van fondsenwerving tot deskundigheidsbevordering. Cultuur Oost zet zich in om ondersteuning voor deze jonge makers op zowel lokaal als regionaal niveau te stimuleren en dit hulpaanbod zichtbaar en toegankelijk voor hen te maken.  

Meedoen Liefde voor kunst en cultuur begint op jonge leeftijd. In de klas, in de wijk of in de eigen woonkamer. Het is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een mens om gedurende het leven kunst en cultuur te kunnen beleven, omdat het ons verrijkt en helpt een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen te verkrijgen. Hiervoor is het nodig dat jongeren van kleins af aan met kunst- en cultuuractiviteiten kunnen meedoen. Cultuur Oost werkt samen met het onderwijs en cultuuraanbieders aan een kunst- en cultuuraanbod dat vanuit het klaslokaal tot in de eigen wijk toegankelijk en aantrekkelijk is voor jongeren.

  

Kunstbende 

Met Kunstbende werkt Cultuur Oost aan een toegankelijke en uitdagende vorm van cultuurparticipatie. Kunstbende biedt een podium aan alle creatieve makers van 13 t/m 19 jaar én voor iedereen op de middelbare school. Met negen categorieën is er voor ieder wat wils: Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Theater, Muziek en Taal. Via het gratis online en offline Kunstbende platform krijgen jongeren toegang tot diverse activiteiten: workshops, coaching, masterclasses en (field)trips. Jonge makers die een podium zoeken voor hun talenten kunnen meedoen met de Kunstbende Wedstrijd. De landelijke competitie begint voor alle jongeren in hun eigen regio met een voorronde, en kan eindigen op het podium van de grote Kunstbende Finale. 

De kennismaking met wat Kunstbende allemaal te bieden heeft, begint steeds vaker op school. In samenwerking met lokale cultuur- en onderwijsinstellingen worden de Kunstbende Take Overs georganiseerd. Zo krijgen leerlingen in gemeenten door heel Gelderland de kans om kennis te maken met Kunstbende en zich vrijblijvend en gratis aan te sluiten bij de community.  

Gemeenten die meedoen aan Kunstbende 2023-2024 zijn: Doetinchem, Druten, Ede, Renkum, Winterswijk, Wijchen en Zaltbommel.  Wil je dat Kunstbende ook naar jouw gemeente komt?  Neem dan contact op met Liselot Peereboom

 

Samenwerkingspartners 

Cultuur Oost werkt aan een sterke culturele infrastructuur ten behoeve van jongeren door het onderwijs, gemeenten en culturele en maatschappelijke organisaties in Gelderland te ondersteunen en adviseren op het gebied van jongerencultuur. Samen met lokale, regionale en provinciale partners werken wij aan het versterken van het Gelderse culturele veld zodat iedereen aan kunst en cultuurbeoefening kan doen.

De talentmakelaars van Gelderland

 

In verschillende steden, dorpen en regio’s door Gelderland heen zijn talentmakelaars actief. Zij bewegen tussen informele muzieknetwerken, jongeren en de lokale culturele infrastructuur in, om te zorgen dat talenten zoveel mogelijk kunnen genieten van en groeien in cultuurbeoefening. Wat houdt de rol van een talentmakelaar binnen het provinciale en lokale culturele veld in en wat betekenen zij voor jonge muzikanten en artiesten? In gesprek met 6 talentmakelaars verkende Cultuur Oost het antwoord op deze vragen. lees meer

#Jongerencultuur

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief