MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Jongerencultuur

Jongeren zijn de makers, medemogelijkmakers en verschilmakers van de toekomst. De levensfase van jongeren kenmerkt zich door ontdekking en ontwikkeling. Waar jonge kinderen de wereld beetje bij beetje verkennen, doen jongeren dit in het kwadraat. Zij proberen uit, experimenteren en ontdekken de wereld. Hierdoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden en combinaties. Zo zien jongeren soms unieke mogelijkheden en komen ze tot eigen ideeën of oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Jongeren worden weinig beperkt door bestaande kaders en vastomlijnde denkpatronen. Zo kan een parkeergarage net zo goed een dansstudio of een skatebaan zijn en een emmer een drumstel. Jongeren bevragen constant de gevestigde orde en zetten zich er soms tegen af. Ze zoeken de vrije ruimte op: ze doen, ontdekken en ontwikkelen samen waardoor een innovatieve kracht loskomt die zich uit in authentieke gedachten en verrassende ideeën.

Vanuit hun eigen belevingswereld en op hun eigen manier geven jongeren invulling aan kunst en cultuur. Deze sluit niet altijd aan bij wat volwassenen onder kunst en cultuur verstaan. Juist het denken en doen van jongeren is nodig voor de constante verandering en vernieuwing van kunst en cultuur. Jongeren maken niet alleen een eigen cultuur maar vernieuwen cultuur voor ons allemaal. Zij combineren wat al is met hun eigen context en levensfase en vernieuwen zo cultuur die weer input is voor een volgende generatie jongeren. Er is dus niet één jongerencultuur maar het is een circulair proces van constante vernieuwing. Om gebruik te maken van de groei-, ontwikkel-, en innovatiekracht van jongeren investeert Cultuur Oost in jongerencultuur. We doen dit door innovatie bij culturele instellingen en gemeenten te stimuleren en zo kansengelijkheid, talentontwikkeling en diversiteit te bevorderen, zodat alle Gelderse jongeren kunnen meedoen, meedenken en meemaken. Met Kunstbende Gelderland zorgen we voor de ontmoeting tussen jongeren en het culturele veld.  

Kunstbende

Kunstbende is al ruim 30 jaar hét creatieve platform voor jongeren van 13 t/m 18 jaar én iedereen die op de middelbare school zit. Bij Kunstbende kunnen jongeren landelijk workshops en masterclasses volgen in negen kunstcategorieën: Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Binnen elke categorie is ook een kunstcoach beschikbaar. De kennismaking met wat Kunstbende allemaal te bieden heeft, begint steeds vaker op school. Zo komen ook jongeren in aanraking met kunst en cultuur en kunnen zij zich verder ontwikkelen en worden wie en wat ze echt willen zijn. 

 

Vanuit onze jarenlange ervaring met Kunstbende weten we hoe belangrijk het is dat jongeren zich kunnen ontplooien. Dat ze gezien, gehoord en uitgenodigd worden. Kunst en cultuur kunnen daarin van grote waarde zijn, maar hun potentieel wordt nog onvoldoende benut. Cultuur Oost stimuleert jongeren om samen cultuur te organiseren. 

Jongerenpanels 

Cultuur Oost geeft samen met de Vereniging van Gelderse Podia jongerencultuur een plek op de Gelderse podia. In jongerenpanels, met contacten van Cultuur Oost en de podia in Gelderland, organiseren jongeren eigen programma’s: van feesten tot optredens. De jongeren regelen zelf programmering en de promotie, de podia stellen de ruimtes beschikbaar.  Er vindt ook uitwisseling plaats tussen de jongerenpanels onderling. Tijdens deze uitwisselingenmomenten gaat het over zaken die voor alle jongerenpanels spelen, zoals gezamenlijke subsidieaanvragen, de uitwerking van convenanten jongerencultuur en samenwerking met Gelderse festivals.

Kennissessies 

Jongerenwerk, scholen en gemeenten komen samen in kennissessies, waarin jongeren centraal staan. Zij vertellen wat ze doen, waar ze mee bezig zijn, waarom ze daarmee bezig zijn en waar ze naartoe willen. Samen met het podium en betrokken partijen wordt gekeken wie welke rol krijgt om samen jongerencultuur op te laten bloeien. 

#Jongerencultuur

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief