MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

RegiOdes aan Gelderland

In RegiOdes aan Gelderland brengen jonge makers uit de spoken word, hiphop en popcultuur de identiteit van de Gelderse regio’s in vijf audiovisuele kunstwerken tot leven. Door de ogen van de jongeren wordt de Gelderse identiteit verbeeld met urban arts, dans en muziek.

Verhaal van Gelderland Festival brengt ode aan de regio

 

Tijdens het Verhaal van Gelderland festival 2023 stonden Gelderse talenten op het podium tijdens het Verhaal van Gelderland Festival. Voor de programmering sloeg het festival de handen ineen met ‘RegiOdes aan Gelderland’, een project van Cultuur Oost. Met RegiOdes brengen jonge makers een ode aan een plek in Gelderland via urban arts, dans en muziek. Zij lieten zich inspireren door het thema: land en water – het centrale thema van het festival en verwerkten deze ode in een video.

Hollandse Waterlinies

Emma Versluys en Emma Hanekroot vormen samen het dansduo Peeled Collective. Zij maakten een dansvoorstelling over de Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie waar onder meer Slot Loevestein deel van uitmaakte. De ruïnes van de waterlinie vormen overgebleven resten van een niet meer bestaand verdedigingsmechanisme. De bunkers liggen als onderdeel van de ruggengraat van het verdedigingsmechanisme door het land verspreid. Als een rottend lichaam waar alleen nog botten van over zijn gebleven. In het duet van Peeled Collective zien we twee lichamen die geleefd zijn. Wat is er in hen achtergebleven, welke ruïnes liggen diep onder de oppervlakte weg te rotten en hoe ziet de oppervlakte er nu uit? Peeled Collective presenteert de dans ‘Verdragend landschap’ op het festival.

 

 

Grondleggers van de schilderkunst

Modern-folk zangeres Susan Gemser schrijft Nederlandstalige liedjes met kleinkunst invloeden. Tekstueel levert ze gedachtespinsels die elke week een andere lading kunnen hebben. Ze vindt het leuk om in de Nederlandse taal de uitersten op te zoeken. Hoe vaag en direct kun je tegelijk zijn? Voor het festival schreef ze een nummer geïnspireerd door de Gebroeders van Lymborch, de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Ze werd daarbij hartelijk ontvangen door het Gebroeders van Lymborch Huis. Susan Gemser zal haar nieuwe nummer ‘Schaduw’ tijdens het festival ten gehore brengen. 

Strijd tegen het water

Mohanad Ataya en Jacqueline Arts-Rutten, het enige dwarsfluit-ud duo in Nederland, lieten zich inspireren door de eeuwigdurende strijd tegen het water in het rivierengebied. Hiervoor gingen zij op bezoek bij Museum Tweestromenland, waar deze geschiedenis tentoongesteld wordt. Ataya en Arts-Rutten maakten vervolgens een muzikale voorstelling over de Watersnoodramp van 1861. Een spannend en waargebeurd verhaal over het trotseren van extreme omstandigheden. Tijdens het Verhaal van Gelderland Festival zal het duo het muziekstuk ‘Mysterie’ laten horen aan het publiek, bijgestaan door een jong verteltalent. Bereid je voor op een betoverende reis door de rijken van land en water.

Regiodes '20-'21

RegiOdes promoot Gelderland en haar regio’s én bevordert de samenwerking in de regio tussen de urban scene, filmmakers en culturele instellingen. RegiOdes is een initiatief van de provincie Gelderland in het kader van Gelderland Talent Stage. In september 2020 klonk het startschot van RegiOdes met de ode aan Gelderland die stadsdichter Jesse Laport maakte. Vervolgens werden in de regio’s Achterhoek, Arnhem-Nijmegen, Rivierenland, Stedendriehoek en Veluwe multidisciplinaire teams gevormd met jonge makers uit de urban-, de pop- en filmscene. Zij werden tijdens het maakproces gecoacht door de regionale culturele instellingen DRU Cultuurfabriek, Stichting Beatwise, de Gelderlandfabriek, Gigant Apeldoorn en Astrant Ede.

RegiOdes aan Gelderland Tekst en voordracht: Jesse Laport. Film: Bart Laport. Fashion design: Mirte Engelhard. Muziek: Chico Arts.

RegiOdes aan Gelderland – Achterhoek Tekst & rap: Amaro Borges (Amaron). Muziek: Oscar Buijnink. Producer: Jesse Klein Entink, East Garden Studios. Video: Pepijn Willemsen, Sem Leuven, Tim Heijnens. Street art: Rosalie de Graaf. Productie: Erik Ramaker, Dru Poppodium.

RegiOdes aan Gelderland – Arnhem-Nijmegen Spoken word: Tim Lenders. Muziek: Jason Theunissen (Odin). Dans: Ibrah Silas Jackson. Video: Rahim Goeloe (starlifevision). Productie: Aziz van Aalst, Stichting Beatwise.

RegiOdes aan Gelderland – Rivierenland Zang & tekst: Lynn Kools. Muziek & productie: Rick Snel (Hidden Nature). Fotografie: Aziz Samoud. Video: Richard Brusse (Brusse Productions). Productie: Mark van Dooren, De Gelderlandfabriek.

RegiOdes aan Gelderland – Stedendriehoek Vocals: Elieve. Beat: Chokz Cobain. Master: Beatheaven. Camera & edit: Colin Dokter Media. Script: Giovanni Wattimena. Actress: Fleur Swienink. Actor: Wisely Santinho. Productie: Milan Roerdink, GIGANT Apeldoorn.

RegiOdes aan Gelderland – Veluwe Tekst & rap: La-Tete. Producer: LWK. Street art: Xander van Soelen. Productie: Twan Spierings, Astrant Ede.

Ode aan vijf regio’s

De RegiOdes aan Gelderland uit seizoen '20-'21 zijn een lofzang op de diverse cultuur en natuur in de vijf regio’s. ‘Het is meer dan een streek, het is een identiteit’, klinkt in de video van de Achterhoek met rapper Amaron, muziek van Eastwave en beelden van street artist Rosalie de Graaf. In de video van regio Arnhem-Nijmegen danst choreograaf Ibrah Silas Jackson op de woorden van spoken word artiest Tim Lenders. De pas 16-jarige singer-songwriter Lynn Kools brengt met haar ukelele een ode aan Rivierenland. Rapper La-Tete’s boodschap in de video van de Veluwe is dat als je kansen zelf moet creëren. Schrijver en zangeres Elieve zingt in de ode aan de Stedendriehoek over haar struggle als Turks-Nederlandse vrouw met beide culturen. De jonge makers geven een geheel eigen en verrassende interpretatie aan de ode.

“Jonge mensen moeten de kans krijgen om hun talent te laten zien en verder te ontwikkelen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe ze dit hebben gedaan, met aandacht voor de Gelderse regio’s."

Peter Drenth, gedeputeerde provincie Gelderland

RegiOdes aan Gelderland is een project van Cultuur Oost gesponsord door de provincie Gelderland in het kader van Gelderland Talent Stage

Partners

Provincie Gelderland Astrant Ede GIGANT Apeldoorn Stichting Beatwise DRU Cultuurfabriek De Gelderlandfabriek Erfgoed Festival Gelderland Hoogte80 Festival Go Short

#Jongerencultuur#Regio 025#Rivierenland#Achterhoek#Veluwe
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief