MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Nieuw seizoen Kunstbende

Jongeren die willen shinen als content creator, danser, DJ, kunstenaar, fashiondesigner, filmmaker, muzikant, schrijver of acteur, kunnen dit seizoen weer meedoen aan Kunstbende. Stap op het podium en krijg waardevolle feedback van een professionele jury! De Gelderse Voorronde is op zondag 21 april in Nijmegen. Op zaterdag 6 april is in Arnhem nog de Coachingsdag Gelderland in Arnhem, waar de coaches tips en tricks met je delen. Op zaterdag 29 juni is de landelijke finale in Amsterdam tijdens het Kunstbende Young Creators Festival 2024.

Jonge artiesten vervangen straatnaamborden van oude Hollandse meesters door borden van nieuw creatief talent

Door heel Nederland verdwenen in de avond van 1 november straatnaamborden van oude meesters als Rembrandt, Ferdinand Bol en Gerard Dou, en verschenen er juist straatnaamborden van nieuwe makers als Froukje, Donny Ronny (voorheen Stefano Keizers) en Iris van Herpen. 'Heel Nederland hangt vol met dezelfde namen van eeuwenoude kunstenaars en die namen kennen we inmiddels wel, wij vinden dat nieuw talent nu een podium verdient,' aldus Leon (19), één van de actievoerders. In de Gelderse stad Zutphen werden 11 nieuwe straatnaamborden opgehangen.

'In Nederland is zoveel jong creatief talent, daar staan we internationaal bekend om. Maar dat zien we niet terug in ons straatbeeld. Wij geloven dat nieuw talent net zo’n podium verdient als oude kunstenaars, daarom hebben we afgelopen nacht door heel Nederland kunstenaarswijken een update naar vandaag de dag gegeven', zegt mede-actievoerder Eden Roding (18).

Om aandacht te vragen voor jonge kunstenaars, hebben tientallen jongeren afgelopen nacht de straatnaamborden in kunstenaarswijken in heel Nederland vervangen. 'En hopelijk hangt iemand over honderd jaar mijn naam op een straatnaambordje, dat zou toch sick zijn?', zegt Leon lachend. In Gelderland was Zutphen de plek waar 11 nieuwe straatnamen verschenen, waaronder de Shinshankade, Duncan Trompstraat, Hardwellstraat en de Donny Ronnystraat.

Leon en Eden zijn ook jonge makers. Eden doet aan spoken word en dans, en Leon is acteur en theatermaker. Leon: 'Theater geeft mij de mogelijkheid om mezelf te uiten, het geeft mij bestaansrecht. Ik ben blij dat ik een plek heb gevonden om mezelf te ontwikkelen en mensen te leren kennen die net als ik met kunst bezig zijn.'

Beide jonge makers zijn aangesloten bij Kunstbende, de aanjager van de actie. Janneke Moerel van Kunstbende Nederland: 'Kunstbende is een organisatie waarin jonge makers van 13 t/m 19 jaar de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en elkaar te stimuleren in een veilige omgeving. Wij weten dat er veel creatief talent is in Nederland en geven dat graag een podium. En geloof me, als ze eenmaal dat podium pakken, ontstaan er bijzondere dingen.'

Meer over deze actie op kunstbende.nl       

Gelderse winnaars 2023

Kunstbende is dé creatieve community voor iedereen van 13 t/m 19 jaar in Nederland. De community biedt gratis workshops, tutorials, memberdagen, een wedstrijdtraject en coaching. Daarnaast kunnen jongeren op kunstbende.nl een profiel aanmaken, connecten met andere jongeren en feedback geven op elkaars projecten. Cultuur Oost organiseert al ruim 25 jaar Kunstbende Gelderland. De Finale van Kunstbende 2023 was op 30 september.

Vier Gelderse jonge makers zijn in de prijzen gevallen tijdens het Kunstbende Young Creators Festival in de Melkweg en Lovelee in Amsterdam. In de categorie Expo veroverde Gelderland de eerste plek, in de categorieën Fashion en DJ de tweede en in de categorie Theater werd Gelderland derde.

Tristan de Haas, 17 jaar uit Acquoy won de eerste prijs in de categorie Expo met zijn installatie Je smelt vast over zwaarte en verwachtingen van onze jeugd. De jury over zijn werk: “het is hedendaags, een relevant thema dat aanspreekt en het sculptuur is stressvol op een goede manier.” Mare (19 jaar) behaalde de tweede prijs in de categorie Fashion met het werk Afrofuturisme: een collectie van kleding gebaseerd op de fantasie van afrofuturisme. Naces (18 jaar) werd tweede in de categorie DJ met een energieke drum en bass set. De jury vindt zijn muziek technisch hoogstaand met sophisticated grooves en sounddesign. “Naces weet een complexe sound toegankelijk te maken." Qinn en Amy, beiden 17 jaar uit Eefde wonnen in de categorie Theater de derde prijs met hun voorstelling Worden kleine meisjes wel groot? waarin ze op zoek gaan naar zichzelf.

Liselot Peerenboom is regio-coördinator Kunstbende Gelderland en werft en begeleidt de Gelderse deelnemers: “Kunstbende is vaak de eerste plek voor jonge makers om met hun eigen gemaakte werk naar buiten te treden en dat te delen met het grote publiek. Mooi om te zien wat een enorme groei de makers in korte tijd doormaken. Ik ben trotser dan trots.”

De aftermovie staat hier. Het overzicht van alle winnaars staat hier.

Prijsuitreiking - Expo_Tristan de Haas_Marcel Krijgsman 008 - medium.jpg

EXPO: #1 Tristan de Haas

Prijsuitreiking - Fashion_Mare_Marcel Krijgsman 004 - medium.jpg

FASHION: #2 Mare

Prijsuitreiking - DJ_Naces_Marcel Krijgsman 019 - medium.jpg

DJ: #2 Naces

Prijsuitreiking - Theater_Qinn en Amy_Marcel Krijgsman 022 - medium.jpg

THEATER: #3 Qinn en Amy

0a795e2d-4a08-3e4c-b924-02045fbf0b13.jpg

Winnaars Kunstbende Young Creators Festival 2023 foto: Marcel Krijgsman

Gelderse Voorronde 2023

De Gelderse Voorronde 2023 was op zondag 25 juni in Doornroosje Nijmegen. De eerste prijs winnaars uit Gelderland nemen deel aan het Kunstbende Young Creators Festival. De Gelderse winnaars zijn:

DANS 1. Lianne & Shelly (Zevenaar) 2. Julie & Pien (Didam) 3. Misgana & Gideon (Millingen a/d Rijn)

DJ 1. Naces (Arnhem) 2. DJ papi (Lobith) 3. Esma Zavina (Zutphen)

EXPO 1. Tristan (Acquoy) 2. Lotte (Heerde) 3. Robin (Apeldoorn)

FASHION 1. Mare (Nijmegen) FILM 1. Mare (Nijmegen) 2. Samuel (Eefde) 3. Emma (Tiel)

MUZIEK 1. Dysania (Culemborg) 2. Mirte (Culemborg) 3. Amy (Eefde)

TAAL 1. Tara (Heteren)

THEATER 1. Qinn & Amy (Eefde)

Aftermovie Kunstbende Gelderland 2023

Alle winnaars:

Prijsuitreiking2023web_Dans_2Julie-Pien1Lianne-Shelly3Misgana-Gideon_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 026 - HQ kopie 2.jpg

Dans v.l.n.r.: #2 Julie & Pien, #1 Lianne & Shelly, #3 Misgana & Gideon

Prijsuitreiking2023web_DJ_2DJPapi1Tristan3RobinKramer_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 016 - HQ kopie 2.jpg

DJ v.l.n.r.: #2 DJ Papi, #1 Naces, #3 DJ Zavina

Prijsuitreiking2023web_Expo_2LotteAmie1Tristan3RobinKramer_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 032 - HQ kopie 2.jpg

Expo v.l.n.r.: #2 Lotte Amie, #1 Tristan, #3 Robin Kramer

Prijsuitreiking2023web_Fashion_1Mare_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 011 - HQ kopie 2.jpg

Fashion: #1 Mare

Prijsuitreiking2023web_Film_2SamuelNagtegaal1Mare3EmmaBoyadjian_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 019 - HQ kopie 2.jpg

Film v.l.n.r.: #2 Samuel Nagtegaal, #1 Mare, #3 Emma Boyadjian

Prijsuitreiking2023web_Muziek_2Mirte1Dysania3AmyPelskamp_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 022 - HQ kopie 2.jpg

Muziek v.l.n.r.: #2 Mirte, #1 Dysania, #3 Amy Pelskamp

Prijsuitreiking2023web_Taal_1TaraRuby_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 028 - HQ kopie 2.jpg

Taal: #1 Tara Ruby

Prijsuitreiking2023web_Theater_1QinnAmy_Gelderland_Kunstbende_Marcel Krijgsman 007 - HQ kopie 2.jpg

Theater: #1 Qinn & Amy

Join de KLUB!

In 2022-2023 wil Kunstbende nog meer jongeren in Nederland stimuleren hun creatieve skills te ontwikkelen. Denk aan content maken, dansen, schilderen, schrijven, acteren, filmen, muziek maken, dj-en en kleding maken. Het plezier staat voorop; Kunstbende biedt een veilige omgeving met een clubgevoel waarin jongeren zonder druk samen kunnen creëren. Het aanbod is toegankelijk, gratis en divers, zodat zoveel mogelijk jongeren er gebruik van kunnen maken.

Projecten

Niet alleen tijdens memberdagen, maar ook online kunnen jongeren praten over hun werk met anderen. Via hun profiel kunnen ze projecten uploaden en daarop feedback krijgen van andere members. Als ze hun projecten op openbaar zetten, kunnen ze hun profiel gebruiken als portfolio. Zoeken ze specifiek iemand om mee samen te werken, dan kunnen ze een berichtje achterlaten op het Prikbord. De mensen die zij online leren kennen, kunnen ze dan weer ontmoeten tijdens de offline events van Kunstbende.

Persoonlijke coach

Kunstbende is hét podium voor talent van 13 t/m 19 jaar. Iedere jongere kan meedoen aan workshops om zichzelf creatief te ontwikkelen. Via voorrondes in elke provincie stromen de eersteprijswinnaars door naar het Kunstbende Young Creators Festival. Daarna worden de nummers één van het festival een jaar lang door een persoonlijke coach klaargestoomd voor een optreden op een groot podium, van Mysteryland tot het Stedelijk Museum Amsterdam. Een driekoppige jury per categorie beoordeelt de acts en maakt de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking aan het eind van de dag.

Datum Gelderse Voorronde Kunstbende 2024

Kom jij uit Gelderland? Zet dan 21 april 2024  in je agenda en meld je aan voor de voorronde in Doornroosje, Nijmegen, want daar gaat het gebeuren!

#Jongerencultuur
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief