MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Kunstbende trekt Gelderland in 

Al 32 jaar jaar lang zet Kunstbende Gelderland zich in om ruimtes en podia te creëren waar creatieve jongeren elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten kunnen ontplooien. In iedere gemeente in het diverse landschap van Gelderland zijn deze jongeren te vinden: nieuwe makers die willen creëren, leren en organiseren. Om het culturele aanbod in Gelderse gemeentes, in samenwerking met het lokale veld, te versterken en toegankelijk te maken voor deze creatieve jongeren, trekt Kunstbende verder Gelderland in.  

Eén van deze gemeenten is Wijchen. Op aanraden van wethouder cultuur Bea Schouten, bezocht Kunstbende het Pro College Wijchen en het Maaswaal College. Wat betekent Kunstbende voor de jongeren van gemeente Wijchen? En hoe helpt Kunstbende cultuurparticipatie in de gemeente Wijchen?  

 

De Take-over
  

‘Het is lang geleden dat ik middenin de drukke aula van een middelbare school heb gestaan’, glimlacht wethouder Schouten. ‘En druk was het. Er was een DJ aan het draaien, overal zag ik Kunstbende flyers en het Kunstbende-team liep uitgebreid met leerlingen te praten. Ik had de indruk dat de leerlingen enthousiast waren’, vertelt ze. De drukke aula waar wethouder Schouten zich bevond was die van het Maaswaal College, waar Kunstbende een Take-over organiseerde. Samen met ambassadeurs van de Kunstbende community - jonge makers uit heel Gelderland – bezoekt het Kunstbende team tijdens een Take-over een school, om scholieren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met Kunstbende.  

 

‘We hopen in de pauze nieuwsgierigheid bij de leerlingen op te wekken’, vertelt Liselot Peerenboom, projectleider Kunstbende Gelderland. ‘Daarna gaan we de klassen in om de leerlingen te vertellen over de workshops die we voor ze hebben ontwikkeld hier in Wijchen. Leerlingen zijn soms verlegen, of moeten er nog over nadenken. Maar de flyer pakken ze wel. Als wij de volgende dag zien dat zich een tal nieuwe members hebben aangemeld, voelen we dat het is gelukt. De jongeren die we nieuwsgierig hebben gemaakt weten Kunstbende en de workshops in hun buurt nu goed te vinden.   

 

Wijchense jongeren aan zet

Zo biedt Kunstbende een laagdrempelige kennismaking aan met kunst- en cultuuractiviteiten voor jongeren. ‘Dat is wat gemeente Wijchen nodig heeft’, vertelt wethouder Schouten: ‘Ik ben nu ruim anderhalf jaar wethouder van cultuur in Wijchen. Veel van de culturele activiteiten die worden aangeboden, worden niet benut of georganiseerd door jongeren. Dit willen we graag veranderen. Een aanbod creëren dat jongeren echt aanspreekt, is hiervoor belangrijk. Kunst en cultuur is genieten; het is stimulerend en prikkelend. Het is zonde als jonge mensen in Wijchen hier weinig mee in aanraking komen’.  

 

De workshops en fieldtrips die Kunstbende Wijchense jongeren aanbiedt, zijn dan ook gebaseerd op behoefte van deze jongeren zelf. Via een samenwerking met de plaatselijke cultuur coördinator of kunstvakdocent haalt Kunstbende binnen scholen op welke onderwerpen jongeren interessant vinden. Vervolgens bieden ze de jongeren workshops en fieldtrips aan die op deze behoeftes aansluiten in samenwerking met lokale cultuur- of welzijnsinstellingen. Zo haakt Kunstbende op een passende manier aan op de lokale structuur, en wordt voor jongeren meer zichtbaar wat er nog meer aan cultureel aanbod in hun gemeente is.   

 

‘Jongeren moeten zo veel mogelijk kennismaken met kunst- en cultuuractiviteiten die goed aansluiten op hún belevingswereld’, onderstreept wethouder Schouten. ‘Niet alleen binnen-, maar ook buitenschools.  Ik hoop dat ze hierdoor voelen dat ons cultuuraanbod ook voor hen en van hen is. Via de aanpak van Kunstbende kunnen zij op een mooie manier laten horen wat zij leuk of interessant vinden. Het doel is natuurlijk dat jongeren na Kunstbende blijven meedenken met ons cultuuraanbod. Zo kunnen ze aangeven wat zij belangrijk vinden, en zelf bijdragen aan het organiseren’.  

 

Het creatieve vuurtje

Het enthousiasme van de Wijchense jongeren van het Pro College en het Maaswaal College laat zien dat jongeren wel zeker belangstelling hebben voor kunst en cultuur. ‘Tijdens de workshops Fashion en Songwriting kon je het enthousiasme van de jongeren voelen. Dat is waar Kunstbende om gaat’ vertelt Liselot. De jongeren halen enorm veel uit zo’n workshop en hebben er plezier in. Doordat het niet te groot wordt gemaakt, ervaren de jongeren een veilige en fijne omgeving waarin ze echt bezig kunnen met wat ze leuk vinden. Kunstbende gaat niet alleen om de competitie. Het gaat juist om het verbinden met anderen en plezier hebben. Dat is wat we aanbieden met onze workshops. Dat jongeren hier alle ruimte krijgen om hun creativiteit te ontdekken. 

 

Het creatieve vuurtje wordt hiermee niet alleen aangestoken bij jongeren. Ook de kunstvakdocenten, jongerenwerkers en straatcoaches in Wijchen hebben Kunstbende nu leren kennen. In nauwe samenwerking blijven zij zich inzetten om samen met jongeren te bouwen aan de Kunstbende Community in Wijchen. Zowel Liselot als wethouder Schouten kijken met enthousiasme naar de samenwerking: ‘Samen met lokale partijen krijgt het Kunstbende aanbod een mooi plekje in Wijchen. Je kan elkaar alleen maar versterken’.  

(foto: Inloopworkshop DJ, Film en Fotografie tijdens het TalentFarm Festival in Boogiewoogie, Winterswijk op 22 maart 2024).

#Jongerencultuur#Kunstbende

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief