MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Kunstbende vervangt straatnaamborden

Door heel Nederland verdwenen in de avond van 1 november 2023 straatnaamborden van oude meesters als Rembrandt, Ferdinand Bol en Gerard Dou, en verschenen er juist straatnaamborden van nieuwe makers als Froukje, Donny Ronny (voorheen Stefano Keizers) en Iris van Herpen. 'Heel Nederland hangt vol met dezelfde namen van eeuwenoude kunstenaars en die namen kennen we inmiddels wel, wij vinden dat nieuw talent nu een podium verdient,' aldus Leon (19), één van de actievoerders. In de Gelderse stad Zutphen werden 11 nieuwe straatnaamborden opgehangen.

Jonge artiesten vervangen straatnaamborden van oude Hollandse meesters door borden van nieuw creatief talent

'In Nederland is zoveel jong creatief talent, daar staan we internationaal bekend om. Maar dat zien we niet terug in ons straatbeeld. Wij geloven dat nieuw talent net zo’n podium verdient als oude kunstenaars, daarom hebben we afgelopen nacht door heel Nederland kunstenaarswijken een update naar vandaag de dag gegeven', zegt mede-actievoerder Eden Roding (18).

Om aandacht te vragen voor jonge kunstenaars, hebben tientallen jongeren afgelopen nacht de straatnaamborden in kunstenaarswijken in heel Nederland vervangen. 'En hopelijk hangt iemand over honderd jaar mijn naam op een straatnaambordje, dat zou toch sick zijn?', zegt Leon lachend. In Gelderland was Zutphen de plek waar 11 nieuwe straatnamen verschenen, waaronder de Shinshankade, Duncan Trompstraat, Hardwellstraat en de Donny Ronnystraat.

Leon en Eden zijn ook jonge makers. Eden doet aan spoken word en dans, en Leon is acteur en theatermaker. Leon: 'Theater geeft mij de mogelijkheid om mezelf te uiten, het geeft mij bestaansrecht. Ik ben blij dat ik een plek heb gevonden om mezelf te ontwikkelen en mensen te leren kennen die net als ik met kunst bezig zijn.'

Beide jonge makers zijn aangesloten bij Kunstbende, de aanjager van de actie. Janneke Moerel van Kunstbende Nederland: 'Kunstbende is een organisatie waarin jonge makers van 13 t/m 19 jaar de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en elkaar te stimuleren in een veilige omgeving. Wij weten dat er veel creatief talent is in Nederland en geven dat graag een podium. En geloof me, als ze eenmaal dat podium pakken, ontstaan er bijzondere dingen.'

Meer over deze actie op kunstbende.nl       

#Jongerencultuur#Kunstbende
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief