MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Meedoen is de Kunst

Met Meedoen is de kunst zet Cultuur Oost samen met vele partners in op het versterken van de amateurkunst in Gelderland. Dit doen we met financiële middelen, scholing en netwerken.

Zo’n 45% van de Gelderlanders is actief als amateurkunstenaar! De meeste amateurkunstenaars in groepsverband doen dat uit sociale overwegingen (80%). Daarmee draagt amateurkunst stevig bij aan de sociale cohesie in Gelderland. Maar uit onderzoek blijkt dat de sector onder druk staat. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om de belangstelling voor amateurkunst te voeden, de verbinding met de professionele kunsten goed te leggen en de potenties van actieve amateurkunst in het sociale domein en de zorgsector goed te benutten.

Cultuur Oost heeft in 2022-2023 daarom het initiatief genomen om samen met Erfgoed Gelderland, LKCA, Musidesk Rijnbrink, het Cultuurfonds, Rabobank, Spectrum, voordekunst en VSBfonds via een subsidieaanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (Herstelsteun voor de amateurkunst) de sector te versterken. Dat doen we met het programma Meedoen is de Kunst.

Pilotregeling Nationaal Akkoord Amateurkunst gehonoreerd

Eind 2023 hebben we met bijna alle Gelderse cultuurcentra en andere partners de aanvraag Meedoen is de Kunst 2024 in opmaat naar een Nationaal Akkoord Amateurkunst ingediend. De regeling is bedoeld om bouwstenen op te halen voor dit akkoord in 2025. Onze gezamenlijke aanvraag is gehonoreerd en dat betekent dat we dit jaar met elkaar verder kunnen bouwen aan een stevige ondersteuningsstructuur voor cultuurbeoefening, regionale inbedding via de culturele centra en verduurzaming in beleid.

Voor wie?

Meedoen is de Kunst is speciaal voor amateurgroepen, verenigingen, stichtingen, erfgoedinstellingen, professionele makers en culturele ondernemers die zich willen ontwikkelen op het gebied van samenwerken, ondernemerschap of organisatiekracht.

Netwerkbijeenkomsten 

In 2023 organiseerden we netwerkbijeenkomsten in verschillende regio’s in Gelderland met als doel om amateurgroepen, verenigingen, stichtingen, erfgoedinstellingen en makers te inspireren, informeren en kennis te laten maken met lokale helden, fondsen, ondersteuningsorganisaties en coaches op het gebied van amateurkunst. 

Gelderse Makersregeling

 

Gelderse Makers uit alle kunstdisciplines konden tot eind juni 2023 bij het Cultuurfonds Gelderland een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/of maakproces. In 2023 zijn 28 Gelderse makers met €130.000 ondersteund. Het zijn makers uit alle hoeken van Gelderland en werkzaam in verschillende cultuurdisciplines. Van beeldend kunstenaar tot podcastmaker. Lees hier meer over een aantal verschillende projecten. Van 1 april t/m 15 mei 2024 kunnen makers uit alle kunstdisciplines weer een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/of maakproces. 

Lees meer

 

Innovatiebudget Meedoen is de Kunst

 

Vanuit het innovatiebudget uit het programma Meedoen is de Kunst wordt door middel van matchfunding bijgedragen aan geselecteerde crowdfundingcampagnes uit Gelderland. Heb je als Gelderse maker, culturele instelling of amateurkunstvereniging een goed idee voor een project dat gaat over meedoen en samenwerken? Maar ontbreekt het aan financiële middelen? Lees dan verder of crowdfunding iets voor jou is. 

Rabo Clubsupport online Inspiratieavond op 11 maart

Iedere vereniging en stichting heeft eigen doelen, dromen en ambities voor de toekomst: meer vrijwilligers werven, inzetten op verduurzaming van de accommodatie of juist een solide sponsorplan samenstellen. Rabobank wil samen met partners NOC*NSF en LKCA verenigingen sterker te maken. Met Rabo ClubSupport Ondersteuning krijgt een vereniging of stichting intensieve begeleiding op maat van professionals die alle expertise in huis hebben om de ambities van jouw club waar te maken.  De online Inspiratieavond Sport & Cultuur is op maandagavond 11 maart 2024 van 19:30-20:30 uur.  

Meer informatie en aanmelden

Scholingsaanbod: mensen, middelen en mogelijkheden

Voor amateurgroepen en makers is een scholingsaanbod ontwikkeld op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking.

Mensen: Hoe werf ik nieuwe leden/vrijwilligers en hoe houd ik hen vervolgens aan boord, hoe stuur ik ze aan en zorg ik voor ontwikkeling en uitdaging? Of hoe zorg ik ervoor dat ik een diverse groep mensen aan mijn organisatie verbindt, zoals bijvoorbeeld meer jongeren. In deze training gaan we met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Ga naar: Nieuwe vrijwilligers in drie stappen

Mensen: Ben je een maker of kunstvakdocent en wil je je artistiek inhoudelijk ontwikkelen? Stap dan met deze 5-daagse training Art Based Learning in een proces van verdieping, vertraging en betekenisgeving waarmee je jouw werkpraktijk verbreed en verdiept

Ga naar: 5 daagse training Art Based Learning

Mogelijkheden: Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Of niet? Hoe zorg ik voor het voortbestaan van mijn vereniging, groep of organisatie vanuit een duurzame visie. Wie zijn wij als vereniging, groep of organisatie en waar willen we heen? Of hoe kunnen we innoveren en vernieuwen? Door bijvoorbeeld samen te werken met nieuwe partijen of andere professionals. Hoe zet ik mijn creatief vermogen in? In dit ondersteuningstraject gaan we aan de slag om je eigen specifieke vraag te formuleren en zoeken we samen de juiste professionals om je in dit traject te begeleiden en inspireren.

Ga naar: Een bloeiende vereniging in 10 jaar

Mogelijkheden: Bij welke culturele organisatie je ook werkt: als marketing & communicatieprofessional wil je met jouw communicatie-uitingen zoveel mogelijk mensen bereiken en zo min mogelijk mensen uitsluiten. In deze training krijg je inzicht in de beeldvorming die je creëert met alle diverse communicatie-uitingen en leer je keuzes te maken die invloed hebben op de boodschap die je overbrengt op jouw (potentiële) publiek. 

Ga naar: Training inclusieve communicatie

Middelen: Op zoek naar geld om jouw project te financieren? Sluit dan aan bij de training fondsenwerving! We bespreken op interactieve wijze de verschillende financieringsbronnen en de voor- en nadelen van deze bronnen. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal aan denken als je fondsen aanschrijft? De nadruk in deze training ligt op fondsenwerving, maar we laten ook andere mogelijkheden de revue passere.

Ga naar: Training Fondsenwerving

Middelen: Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden?  Of wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Tijdens dit traject ontdek je welke projecten zich lenen en wat de uitdagingen zijn bij crowdfunding. Je krijgt handige tips, we kijken naar best practices en we werken samen aan de opzet van jullie eigen crowdfundingproject.  Ga naar: Crowdfunding voor verenigingen en makers: Doe het samen!

Middelen: Hoe kan ik als vereniging of organisatie meer cultureel ondernemen? Hoe benut ik meer duurzaam mijn maatschappelijk vastgoed? Welke subsidiemogelijkheden zijn er misschien voor een aanvullende fondsaanvraag, crowdfunding of sponsoring? Hoe maak ik daarvan gebruik en hoe maak ik meer impact? In dit scholingstraject gaan we op één avond met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Ga naar: Deel je dak!

  

Vragen?

Stuur een bericht naar Thomas van der Ham.

#Amateurkunst#Cultuurbeoefening
Dit project is een samenwerking met alle Gelderse centra voor de kunsten en:
Dit project is een samenwerking met alle Gelderse centra voor de kunsten en:

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief