MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Meedoen is de Kunst

Met Meedoen is de kunst zet Cultuur Oost in op het versterken van de amateurkunst in Gelderland. Dit doen we met vele partners, financiële middelen, scholing en netwerken.

Zo’n 45% van de Gelderlanders is actief als amateurkunstenaar! De meeste amateurkunstenaars in groepsverband doen dat uit sociale overwegingen (80%). Daarmee draagt amateurkunst stevig bij aan de sociale cohesie in Gelderland. Maar uit onderzoek blijkt dat de sector onder druk staat. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om de belangstelling voor amateurkunst te voeden, de verbinding met de professionele kunsten goed te leggen en de potenties van actieve amateurkunst in het sociale domein en de zorgsector goed te benutten.

Cultuur Oost heeft daarom het initiatief genomen om samen met Erfgoed Gelderland, LKCA, Musidesk Rijnbrink, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank, Spectrum, voordekunst en VSBfonds via een subsidieaanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (Herstelsteun voor de amateurkunst) de sector te versterken. Dat doen we met het programma Meedoen is de Kunst.

Voor wie?

Meedoen is de Kunst is speciaal voor amateurgroepen, verenigingen, stichtingen, erfgoedinstellingen, professionele makers en culturele ondernemers die met amateurs en/of vrijwilligers werken en die zich willen ontwikkelen op het gebied van samenwerken, ondernemerschap of organisatiekracht.

 

Start-  en netwerkbijeenkomsten

In maart was de aftrap van Meedoen is de Kunst met evenementen in Tiel, Winterswijk, Apeldoorn en Bemmel om amateurgroepen, verenigingen, stichtingen, erfgoedinstellingen en makers te inspireren, informeren en kennis te laten maken met lokale helden, fondsen, ondersteuningsorganisaties en coaches op het gebied van amateurkunst. Meer dan 600 bezoekers en 30 organisaties namen daaraan deel. Daarop volgden netwerkbijeenkomsten in Arnhem, Geldermalsen, Ulft en Zutphen, waarbij ondersteuning door scholing én financiële mogelijkheden met het Innovatiebudget Meedoen is de Kunst en de Makersregeling van het Cultuurfonds centraal stonden. Ongeveer 200 deelnemers kregen enkele goede voorbeelden van aanvragen/pitches voor beide regelingen te zien en deelnemers konden direct zelf pitchen/een aanvraag indienen voor de Makersregeling.

Gelderse Makersregeling

 

Gelderse Makers uit alle kunstdisciplines konden tot eind juni bij het Cultuurfonds Gelderland een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/of maakproces. In 2023 zijn 28 Gelderse makers met €130.000 ondersteund. Het zijn makers uit alle hoeken van Gelderland en werkzaam in verschillende cultuurdisciplines. Van beeldend kunstenaar tot podcastmaker. Lees hier meer over een aantal verschillende projecten.

 

Innovatiebudget Meedoen is de Kunst

 

Vanuit het innovatiebudget uit het programma Meedoen is de Kunst wordt door middel van matchfunding bijgedragen aan geselecteerde crowdfundingcampagnes uit Gelderland. Heb je als Gelderse maker, culturele instelling of amateurkunstvereniging een goed idee voor een project dat gaat over meedoen en samenwerken? Maar ontbreekt het aan financiële middelen? Lees dan verder of crowdfunding iets voor jou is. 

Scholingsaanbod: mensen, middelen en mogelijkheden

Voor amateurgroepen en makers is een scholingsaanbod ontwikkeld op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking.

Mensen: Hoe werf ik nieuwe leden/vrijwilligers en hoe houd ik hen vervolgens aan boord, hoe stuur ik ze aan en zorg ik voor ontwikkeling en uitdaging? Of hoe zorg ik ervoor dat ik een diverse groep mensen aan mijn organisatie verbindt, zoals bijvoorbeeld meer jongeren. In deze training gaan we met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Ga naar: Nieuwe vrijwilligers in drie stappen

Mensen: Ben je een maker of kunstvakdocent en wil je je artistiek inhoudelijk ontwikkelen? Stap dan met deze 5-daagse training Art Based Learning in een proces van verdieping, vertraging en betekenisgeving waarmee je jouw werkpraktijk verbreed en verdiept

Ga naar: 5 daagse training Art Based Learning

Mogelijkheden: Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Of niet? Hoe zorg ik voor het voortbestaan van mijn vereniging, groep of organisatie vanuit een duurzame visie. Wie zijn wij als vereniging, groep of organisatie en waar willen we heen? Of hoe kunnen we innoveren en vernieuwen? Door bijvoorbeeld samen te werken met nieuwe partijen of andere professionals. Hoe zet ik mijn creatief vermogen in? In dit ondersteuningstraject gaan we aan de slag om je eigen specifieke vraag te formuleren en zoeken we samen de juiste professionals om je in dit traject te begeleiden en inspireren.

Ga naar: Een bloeiende vereniging in 10 jaar

Mogelijkheden: Bij welke culturele organisatie je ook werkt: als marketing & communicatieprofessional wil je met jouw communicatie-uitingen zoveel mogelijk mensen bereiken en zo min mogelijk mensen uitsluiten. In deze training krijg je inzicht in de beeldvorming die je creëert met alle diverse communicatie-uitingen en leer je keuzes te maken die invloed hebben op de boodschap die je overbrengt op jouw (potentiële) publiek. 

Ga naar: Training inclusieve communicatie

Middelen: Op zoek naar geld om jouw project te financieren? Sluit dan aan bij de training fondsenwerving! We bespreken op interactieve wijze de verschillende financieringsbronnen en de voor- en nadelen van deze bronnen. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal aan denken als je fondsen aanschrijft? De nadruk in deze training ligt op fondsenwerving, maar we laten ook andere mogelijkheden de revue passere.

Ga naar: Fondsenwerving

Middelen: Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden?  Of wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Tijdens dit traject ontdek je welke projecten zich lenen en wat de uitdagingen zijn bij crowdfunding. Je krijgt handige tips, we kijken naar best practices en we werken samen aan de opzet van jullie eigen crowdfundingproject.  Ga naar: Crowdfunding voor verenigingen en makers: Doe het samen!

Middelen: Hoe kan ik als vereniging of organisatie meer cultureel ondernemen? Hoe benut ik meer duurzaam mijn maatschappelijk vastgoed? Welke subsidiemogelijkheden zijn er misschien voor een aanvullende fondsaanvraag, crowdfunding of sponsoring? Hoe maak ik daarvan gebruik en hoe maak ik meer impact? In dit scholingstraject gaan we op één avond met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Ga naar: Deel je dak!

  

Vragen?

Stuur een bericht naar Thomas van der Ham.

#Amateurkunst
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief