MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Meedoen is de Kunst

Met Meedoen is de kunst zet Cultuur Oost in op het versterken van de amateurkunst in Gelderland. Dit doen we met vele partners, financiële middelen, scholing en netwerken.

Zo’n 45% van de Gelderlanders is actief als amateurkunstenaar! De meeste amateurkunstenaars in groepsverband doen dat uit sociale overwegingen (80%). Daarmee draagt amateurkunst stevig bij aan de sociale cohesie in Gelderland. Maar de sector staat onder druk. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om de belangstelling voor amateurkunst te voeden, de verbinding met de professionele kunsten goed te leggen en de potenties van actieve amateurkunst in het sociale domein en de zorgsector goed te benutten.

Cultuur Oost heeft daarom het initiatief genomen om samen met Erfgoed Gelderland, LKCA, Musidesk Rijnbrink, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank, Spectrum, voordekunst en VSBfonds via een subsidieaanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (Herstelsteun voor de amateurkunst) de sector te versterken. Dat doen we met het programma Meedoen is de Kunst.

Voor wie?

Meedoen is de Kunst is speciaal voor amateurgroepen, verenigingen, stichtingen, erfgoedinstellingen, professionele makers en culturele ondernemers die met amateurs en/of vrijwilligers werken en die zich willen ontwikkelen op het gebied van samenwerken, ondernemerschap of organisatiekracht.

 

Aftrap  

In maart was de aftrap van Meedoen is de Kunst met evenementen in Tiel, Winterswijk, Apeldoorn en Bemmel om amateurgroepen, verenigingen, stichtingen, erfgoedinstellingen en makers te inspireren en informeren en kennis te laten maken met lokale helden, fondsen, ondersteuningsorganisaties en coaches op het gebied van amateurkunst. 

Vervolg: Meedoen is de Kunst netwerkbijeenkomsten 

Tijdens deze bijeenkomsten staan ondersteuning door scholing én financiële mogelijkheden met het Innovatiebudget Meedoen is de Kunst en de Makersregeling van het Cultuurfonds centraal. Je krijgt enkele goede voorbeelden van aanvragen/pitches voor beide regelingen te zien en je kunt zelf pitchen/een aanvraag indienen voor de Makersregeling. Ook geven we je alvast een voorproefje van de verschillende trainingen waarmee je je ondernemerschap en organisatiekracht verder kan verstevigen.  

Aanmelden voor een van de netwerkbijeenkomsten

Innovatiebudget en makersregeling

Heb je als amateurgroep, erfgoedinstelling of maker een creatief idee om nieuwe doelgroepen te bereiken? Wil je samenwerken met onderwijs of het sociale domein? Zoek je verbinding met de professionele kunsten? Dan kun je een beroep doen op de nieuwe Makersregeling van Cultuurfonds Gelderland en het innovatiebudget Meedoen is de Kunst. Zij stellen budget beschikbaar voor vernieuwende projecten die over meedoen én samenwerken gaan. Voor de ontwikkeling van je projectidee is intensieve begeleiding beschikbaar. 

Scholingsaanbod: mensen, middelen en mogelijkheden

Voor amateurgroepen wordt een scholingsaanbod ontwikkeld op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking. Vanaf april kan je inschrijven op scholingsaanbod op het gebied van mensen, middelen en mogelijkheden.

Mensen: Hoe werf ik nieuwe leden/vrijwilligers en hoe houd ik hen vervolgens aan boord, hoe stuur ik ze aan en zorg ik voor ontwikkeling en uitdaging? Of hoe zorg ik ervoor dat ik een diverse groep mensen aan mijn organisatie verbindt, zoals bijvoorbeeld meer jongeren. In deze training gaan we met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Ga naar: Nieuwe vrijwilligers in drie stappen

Mogelijkheden: Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Of niet? Hoe zorg ik voor het voortbestaan van mijn vereniging, groep of organisatie vanuit een duurzame visie. Wie zijn wij als vereniging, groep of organisatie en waar willen we heen? Of hoe kunnen we innoveren en vernieuwen? Door bijvoorbeeld samen te werken met nieuwe partijen of andere professionals. Hoe zet ik mijn creatief vermogen in? In dit ondersteuningstraject gaan we aan de slag om je eigen specifieke vraag te formuleren en zoeken we samen de juiste professionals om je in dit traject te begeleiden en inspireren.

Ga naar: Een bloeiende vereniging in 10 jaar

Middelen: Op zoek naar geld om jouw project te financieren? Sluit dan aan bij de training fondsenwerving! We bespreken op interactieve wijze de verschillende financieringsbronnen en de voor- en nadelen van deze bronnen. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal aan denken als je fondsen aanschrijft? De nadruk in deze training ligt op fondsenwerving, maar we laten ook andere mogelijkheden de revue passere.

Ga naar: Fondsenwerving

Middelen: Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden?  Of wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Tijdens dit traject ontdek je welke projecten zich lenen en wat de uitdagingen zijn bij crowdfunding. Je krijgt handige tips, we kijken naar best practices en we werken samen aan de opzet van jullie eigen crowdfundingproject.  Ga naar: Crowdfunding voor verenigingen en makers: Doe het samen!

Middelen: Hoe kan ik als vereniging of organisatie meer cultureel ondernemen? Hoe benut ik meer duurzaam mijn maatschappelijk vastgoed? Welke subsidiemogelijkheden zijn er misschien voor een aanvullende fondsaanvraag, crowdfunding of sponsoring? Hoe maak ik daarvan gebruik en hoe maak ik meer impact? In dit scholingstraject gaan we op één avond met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Ga naar: Deel je dak!

  

Vragen?

Stuur een bericht naar Thomas van der Ham.

#Amateurkunst
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief