CMK in het voortgezet onderwijs
Het programma Cultuureducatie met Kwaliteit biedt verdieping, ook aan het voortgezet onderwijs. Cultuur Oost adviseert en ondersteunt het voortgezet onderwijs (praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo) en de cultuurpunten die met hen samenwerken. Tot 1 oktober 2024 is het nog mogelijk om als school in te stappen in het programma CMK3. Vanaf voorjaar 2025 kunnen scholen zich inschrijven voor deelname aan het programma CMK4.Een greep uit de projecten binnen CMK3:
Sander Demmink, docent Nederlands Vrijeschool Zutphen De Regge. Sander werkte samen met spoken word artiest Tarik van Doorn aan een lesprogramma over poëzie. Zijn doel? Zijn leerlingen de instrumenten geven om hun gevoelens uit te drukken, zichzelf te ontdekken en misschien wel een verborgen talent te onthullen. Deze co-creatie bracht niet alleen nieuwe perspectieven, maar ook magie naar zijn klaslokaal. Sander:
"Dit is echt de mooiste onderwijservaring die ik ooit heb gehad."
Joren Strijbos, docent muziek Staring College Lochem. Joren ontwikkelde een geheel nieuw leergebied kunst en cultuur voor het Staring College. Dankzij CMK kon hij samen met dansdocent Eliëtte van der Heijden en twee leerlingen een lessenserie dans co-creëren. Hierdoor konden ze niet alleen expertise toevoegen aan de lessen, maar ook een gevoel van eigenaarschap bij de leerlingen opwekken. Joren benadrukt:
"Het is veel mooier als het uit de leerlingen zelf komt."
Meedoen aan CMK4
In CMK4 kunnen scholen voor voortgezet onderwijs aan de slag met een eigen ontwikkelwens op het gebied van cultuureducatie. Vraagt een school zich af of het kunst- en cultuuronderwijs op school echt aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen? Wil de school (meer) samenwerken met creatieve makers, culturele instellingen én leerlingen om het onderwijs te verrijken?
Deelname aan CMK4 biedt de ondersteuning om samen met leerlingen, docenten en creatieve makers aan de slag te gaan met wat de school voor ogen heeft.
Springlevend!
Voor het voortgezet onderwijs organiseren we de inspiratie- en ontwikkeldag ‘Springlevend: de kracht van cultuureducatie in het vo’ op 19 november 2024. Deze bijeenkomst organiseren we speciaal voor docenten en andere geïnteresseerden die werken met en voor het voortgezet onderwijs.
Cultuurcoördinator vo
Voortgezet onderwijsscholen beschikken vaak al over een (kunstvak)docent met passie voor kunst en cultuur die de rol van coördinator vervult. Zij zijn het aanspreekpunt voor de financiële, inhoudelijke en/of praktische organisatie van cultuuronderwijs. De training Cultuurcoördinator VO is er voor docenten die zich willen ontwikkelen om deze taak optimaal vorm te geven. Lees hier meer over de training Cultuurcoördinator vo of lees hier over de ervaring van cultuurcoördinator Mariska.
Evi voor het vo
Evi is een digitale vragenlijst en instrument om scholen te helpen in kaart te brengen waar ze staan op het gebied van cultuureducatie en geeft tips en ideeën voor vervolgstappen. Evi biedt geen kant-en-klaar plan voor de toekomst, maar helpt scholen een eigen plan te ontwikkelen.
Evi is van en voor de school. Door Evi in te vullen bouwen scholen hun eigen dossier op waarin hun ontwikkeling wordt vastgelegd. Ook als er een nieuwe cultuurcoördinator komt, blijft het dossier beschikbaar. Interesse? Via Cultuur Oost kun je een inlogcode aanvragen.
Nieuwsbrief vo
Sluit je aan bij ons netwerk en meld je aan voor de nieuwsbrief via Marjon Buning. We houden je via die weg op de hoogte en hopen dat het een waardevolle bron van informatie en inspiratie is voor jouw werk in het voortgezet onderwijs.