CMK in het middelbaar beroepsonderwijs
In het programma Cultuureducatie met Kwaliteit 2025-2028 krijgt het middelbaar beroepsonderwijs meer ruimte. Zo kunnen mbo-professionals samen met culturele partners vanaf voorjaar 2025 aan de slag met een CMK-project waarin de ontwikkelwens van de mbo-instelling centraal staat. Daarnaast organiseren we kennissessies en faciliteren we vanuit Cultuur Oost een netwerk om de kennis en ervaring in Gelderland met elkaar te delen.Meedoen aan CMK
Binnen het programma CMK krijgt een mbo-instelling de ruimte om aan de slag te gaan met de eigen ontwikkelwens op het gebied van cultuureducatie. Hoe kan cultuureducatie het onderwijs verrijken? Binnen een CMK-project met een looptijd van maximaal twee jaar kun je bijvoorbeeld:
- Een schoolvisie op cultuureducatie ontwikkelen.
- Werken aan deskundigheidsbevordering.
- Een inspirerend programma voor studenten opzetten.
- Nieuwe samenwerkingen aangaan.
Enkele voorbeelden van ontwikkelwensen die binnen het mbo-netwerk naar voren zijn gekomen:
- Cultuureducatie inzetten om studenten zichzelf, anderen en de wereld te laten ontdekken.
- Cultuureducatie gebruiken om jongeren in gesprek te laten gaan over maatschappelijke thema’s die hen raken.
- Cultuureducatie benutten om verwondering bij studenten te stimuleren.
- Cultuureducatie inzetten om ontmoetingen tussen kunstenaars en studenten te creëren.
Binnen CMK4 ondersteunen we je graag bij het realiseren van jouw ontwikkelwens. Wil je meer weten? Neem contact op met adviseur Marjon Buning.
Netwerk mbo
In november 2022 zijn we gestart met het organiseren met het organiseren van bijeenkomsten rond ‘de kracht van kunst in het mbo’. Onderwijsprofessionals van verschillende mbo’s in Gelderland maken onderdeel uit van een kerngroep en met hen bereiden we de bijeenkomsten voor het grotere netwerk voor. Doorpraten over de kansen voor cultuureducatie in het mbo? Sluit je aan bij ons netwerk! Neem ook hiervoor contact op met onze adviseur Marjon Buning.
Kennissessies
Een belangrijke vraag vanuit het culturele veld in Gelderland is: hoe is het mbo georganiseerd? Deze vraag gaf de aanleiding de kennissessie ‘mbo als doelgroep’ te ontwikkelen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien dat dé mbo’er eigenlijk niet bestaat. Wel zijn er tal van mogelijkheden om toch een goede aansluiting te vinden bij mbo-studenten, de curricula en kerndoelen. Lees hier meer over de kennissessie op 14 mei 2025.

Kennissessie 'mbo als doelgroep' op 26 juni 2024 in Museum Arnhem
Een goed voorbeeld uit Gelderland
Het Graafschap College laat zien dat er ruimte gemaakt kan worden voor meer kunst en cultuur in het mbo. Als één van de eerste mbo’s in het land hebben zij bijvoorbeeld cultuurcoördinatoren aangesteld. Deze cultuurcoördinatoren gaan in gesprek met de verschillende opleidingen en docenten om bij actuele onderwijsthema’s passende kunst- en cultuurlessen, workshops en voorstellingen te organiseren voor de studenten. Lees meer.
Mbo cultuurkaart met budget
De pilot MBO Cultuurkaart is op 31 december 2024 succesvol afgerond. Het ministerie van OCW heeft op basis van onderzoek in de pilotperiode dan ook besloten om ook in het MBO structurele financiering beschikbaar te stellen waarmee de scholen voor beroepsonderwijs het aanbod van culturele en maatschappelijke aanbieders kunnen inzetten in de lessen.
De voorwaarden van de Cultuurkaart in het mbo zijn vanaf 2025 vergelijkbaar met die van de Cultuurkaart in het VO.
De bijdrage vanuit het ministerie van OCW is € 5,75 per student wanneer de school per student € 11,50 inlegt. Er is dus 17,25 per student beschikbaar dat door de school kan worden uitgegeven. De CJP voor de studenten is bij een collectieve deelname gratis.
Scholen die nog niet hebben deelgenomen in de pilot kunnen op https://scholen.cjp.nl een account aanmaken. Wil je eerst meer informatie over alle mogelijkheden en voordelen? Neem dan contact op met CJP via [email protected].
Onderzoek
Vanwege de ongelijkheid binnen het cultuuronderwijs en het belang van betekenisvolle cultuureducatie voor mbo-studenten, heeft Cultuur Oost in 2020 onderzoek uitgevoerd binnen de provincie Gelderland. Dit onderzoek heeft de kansen voor het ontwikkelen van duurzame en betekenisvolle cultuureducatie voor het mbo in kaart gebracht. Lees meer