MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

De Kracht van Kunst in het mbo - vervolg

Een jaar geleden organiseerde Cultuur Oost een bijeenkomst met als thema 'de kracht van kunst in het mbo'. We weten nu dat mbo onderwijs verrijkt kan worden door kunst en cultuur, maar hoe zorgen we ervoor dat er ruimte voor komt? Wie en wat hebben we daarvoor nodig? En welke dromen en kansen liggen er in de toekomst?

Samen op weg naar een verrijking van het onderwijs 

De eerste bijeenkomst bracht een positieve verrassing met ruim 50 deelnemers: het onderwerp leeft niet alleen landelijk maar ook regionaal. Het culturele veld ziet kansen, en MBO-docenten voelen de noodzaak. Ze geloven in de waarde die kunst en cultuur aan het mbo kunnen toevoegen, op diverse manieren.

Het Graafschap College geeft ruimte aan kunst en cultuur door het interne project ‘Kunstig’ en door als één van de eerste mbo’s deel te nemen aan de pilot MBO cultuurkaart. Tijdens de bijeenkomsten van afgelopen jaar delen ze hun opgedane ervaring. Bij ROC Nijmegen is er dankzij het programma Persoonlijk Burgerschap ruimte voor meer kunst en cultuur in het onderwijs. Programmamanager Chaim van Rens brengt een frisse kijk en belangrijke input voor de connectie met het vak Burgerschap.

Met name vanuit de sector Creatieve Industrie van ROC Rijn IJssel zijn docenten betrokken bij de bijeenkomsten die begrijpen wat kunst, cultuur, en creativiteit kunnen betekenen voor MBO-studenten.

Kvk in het mbo 14 juni 2023.jpg

Vier thema's

Eén van de docenten van ROC Rijn IJssel, Susanne Leenders, begeleidde een werkgroepbijeenkomst in juni 2023. Hier gingen de twintig deelnemers met creatieve werkvormen aan de slag. De opdracht was simpel maar krachtig: beschrijf een moment waarop kunst, cultuur, en creativiteit binnen het MBO voor jou echt impact hadden. De deelnemers gingen in groepjes aan de slag om de waardevolle elementen in deze verhalen te ontdekken en te begrijpen wat vraagt om opschaling.

Deze waardevolle elementen konden verdeeld worden over vier thema’s: 1) samenwerking tussen echte kunstenaars en echte studenten; 2) stimuleren van verwondering bij studenten; 3) jezelf, de ander en de wereld ontdekken (met een duidelijke link naar Burgerschap); 4) Artivism, ofwel aan de slag met jongeren en de maatschappelijke thema’s die hen raken. 

kvk in het mbo 8 nov 2023.jpg

Vertrekpunt voor een volgende stap

Tijdens de bijeenkomst op 8 november werden deze thema’s bekeken en waren ze het vertrekpunt voor een volgende stap: het concretiseren van deze thema’s in project ideeën voor mbo-studenten. Wat de bijeenkomst bijzonder maakte, was de diversiteit aan perspectieven waarmee de ideeën werden benaderd. Ruim 25 docenten en aanbieders, iedereen bracht zijn eigen ervaring en kennis in. Dit zorgde voor een rijke mix van invalshoeken, wat belangrijk was om het project idee te verbeteren. 

Deze concrete project ideeën zijn nu weer de basis voor het vervolg. Hoe vertalen we deze project ideeën naar de praktijk? Wat is daarvoor nodig? Daarnaast ‘moeten we iets’ met het gevoel dat er leeft bij alle deelnemers van de bijeenkomst: kunst en cultuur voegt iets toe aan het mbo. Aan wie moeten we dat kenbaar maken en op welke manier? Schrijven we een krachtig statement, maken we een inspirerend manifest, of wordt het een oproep die we overal laten klinken? Kortom, dit is nog maar het begin van het verhaal - wordt vervolgd!

#cultuureducatie

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief