MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Art Based Learning

Hoe kun je je leerlingen, bezoekers of cliënten op een persoonlijke manier kunst laten ervaren? Hoe zorg je ervoor dat ze leren van kunst in plaats van over kunst? Mogelijk heb je zelf behoefte aan creatieve verdieping en verbreding. Werk je als educatief medewerker bij een culturele instelling, pedagogisch medewerker, coach of activiteitenbegeleider? Of werk je als CKV-docent of cultuurcoördinator? Meld je dan aan voor de tweedaagse training Art Based Learning, ontwikkeld door dr. Jeroen Lutters, lector aan ArtEZ University of the Arts.

Art Based Learning in jouw werkpraktijk

In samenwerking met ArtEZ biedt Cultuur Oost een inspirerende training aan over Art Based Learning. In een mix van fysieke bijeenkomsten en e-learning verdiep je je in de grondslagen van deze methodiek: je leert over het ervaren van kunst en hoe je Art Based Learning in jouw werkpraktijk kunt toepassen.

Trainingsprogramma

Het programma van de training Art Based Learning bestaat uit twee trainingsdagen, die plaatsvinden op inspirerende locaties. Tijdens de eerste trainingsdag doorloop je de vier stappen van de methodiek Art Based Learning en verdiep je je in de grondslagen van de methode. Tijdens de tweede trainingsdag kijk je terug op je eigen proces en leer je deze methodiek toe te passen in je eigen praktijk. Tijdens de fysieke bijeenkomsten is ruimte voor casuïstiekbespreking, praktijkoefeningen en uiteraard intervisie.

  • Bijeenkomst 1 –  inclusief lunch
  • Bijeenkomst 2 – inclusief lunch, afsluiting met uitreiking van de certificaten.

Het trainingsprogramma bestaat uit een mix van online en fysiek leren. Naast de twee bijeenkomsten doorloop je thuis een proces van e-learning. De e-learning bestaat uit vier theorie- en vier praktijkvideo’s. Je krijgt 3 weken voor aanvang van de training per mail een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd voor de e-learning. Het handboek Art-Based Learning van Jeroen Lutters wordt tijdens de training uitgereikt.

Voor wie?

  • Art Based Learning als methode voor het ervaren van kunst   voor iedereen die werkzaam is op het gebied van (kunst- en cultuur-)educatie, welzijnswerk, coaching etc.
  • Art Based Learning als aanjager van creatieve processen, artistiek onderzoek en persoonlijke groei   in onderwijs, informele kunsteducatie, naschoolse opvang, jongeren- en ouderenwerk, persoonlijke coaching etc.
  • Art Based Learning als verbindende en verdiepende factor   tijdens museumexcursies, werkweken, kunstreizen, studiedagen, participatieprojecten, coachingstrajecten, teambuilding etc.

Leerdoelen

Na het doorlopen van de Art Based Learning-methode ben jij als deelnemer in staat om:

  • de vier stappen van Art Based Learning op effectieve wijze in de praktijk te brengen   met een groep leerlingen, bezoekers of cliënten,
  • de methodiek in te passen in je eigen (les-)praktijk,
  • de methodiek toe te passen voor diverse doeleinden   zoals creativiteitsontwikkeling, artistiek onderzoek, kunstbeschouwing en persoonsvorming.

Over de trainers

De theorie: niemand kan beter over de methode Art Based Learning vertellen dan dr. Jeroen Lutters, lector Kunst- en Cultuureducatie ArtEZ University of the Arts. Hij is de grondlegger en bedenker van de ABL-methodiek. Hij neemt kunst als kennisbron voor existentiële vragen. Deze kunst kan bestaan uit schilderijen, beelden, maar ook boeken, films of andere kunstuitingen. In vier theoretisch en filosofisch ingestoken video’s neemt hij je mee in zijn gedachtegang over de huidige status van kunst- en cultuureducatie. Uiteraard legt hij de vier stappen van Art Based Learning uit vanuit een persoonlijke insteek.

De praktijk: Famke Sinninghe Damsté, hoofd Art Based Learning Centre van ArtEZ, combineert al 20 jaar een onderwijspraktijk met een maakpraktijk in de kunsteducatie en de kunsten. Na haar studies Zang Lichte Muziek en Nederlands begon ze als redacteur in de wereld van de radio, met als hoogtepunt haar VPRO-serie ‘I could write a book’, over Nederlandse schrijvers en jazz. In 2011 richtte ze Maanstrand op, onder welke vlag ze cd’s, boeken en kunsteducatieve projecten produceert. In 2017 behaalde zij de master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar deed ze onderzoek naar de relatie tussen kunstonderwijs en Bildung, wat haar in contact bracht met de Art Based Learning-methode van Jeroen Lutters en Janeke Wienk. 

Onze trainerspool is uitgebreid met Annemiek TekstraEdith Elshof, Tim Pardijs en Robin Brugman.

"Art Based Learning opent deuren naar ruimtes die je verrassen, verbazen, verwarmen en nog zoveel meer!"

cursist, maart 2018

Lees meer over Art Based Learning op de website van ArtEZ        .

In één oogopslag

data, tijden en locaties:

Je ontvangt 3 weken voor aanvang van de training een link naar de digitale leeromgeving en het handboek Art-Based Learning ontvang je op de eerste trainingsdag.

prijs: de kosten bedragen €495,- (vrijgesteld van btw) per persoon. Gelderse deelnemers ontvangen een korting van € 100,- met dank aan provincie Gelderland

trainer: trainer Famke Sinninghe Damsté

niveau: voor beginners (maar er is ook ruimte voor persoonlijke begeleiding van gevorderden)

aanvullende opties: In-company training of coaching op maat (wij brengen het museum naar de klas) is ook mogelijk! Vraag naar de mogelijkheden en prijzen via [email protected].

aanmelden

#Training & opleiding#Art Based Learning
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief