MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Art Based Learning - primair onderwijs

Hoe kun je leerlingen naar kunst laten kijken en hen daar tegelijkertijd persoonlijk bij betrekken? Hoe geef je leerlingen het lef om een diepe duik in een kunstwerk te nemen en daarmee hun eigen fantasie en creativiteit aan te boren? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen leren van kunst, in plaats van over kunst? Meld je dan aan voor de tweedaagse training Art Based Learning, ontwikkeld door dr. Jeroen Lutters, lector aan ArtEZ University of the Arts.

Trainingsprogramma

Aan de hand van vier overzichtelijke stappen krijg je in deze training praktische handvatten aangereikt om leerlingen een aantal keer intensief naar één kunstwerk te laten kijken. Je leert hoe je leerlingen kunt uitdagen om in de wereld van het kunstwerk te stappen en zo hun verbeeldingswereld te verbreden en te verdiepen. Met deze methode stimuleer je leerlingen om kunst te verbinden aan hun eigen beelden, vragen, dromen en herinneringen. Vanuit die ervaring kun je als docent een creatieve vervolgopdracht geven, inzetbaar in diverse kunstdisciplines. Als je de opgedane kennis uit de training toepast in je lessen zullen de resultaten van je leerlingen krachtiger, persoonlijker en authentieker worden.

Het programma van de training Art Based Learning bestaat uit twee trainingsdagen, die plaatsvinden op inspirerende locaties. Tijdens de eerste trainingsdag doorloop je de vier stappen van de methodiek Art Based Learning en verdiep je je in de grondslagen van de methode. Tijdens de tweede trainingsdag kijk je terug op je eigen proces en leer je deze methodiek toe te passen in je eigen praktijk. Tijdens de fysieke bijeenkomsten is ruimte voor casuïstiekbespreking, praktijkoefeningen en uiteraard intervisie.

  • Bijeenkomst 1 –  inclusief lunch
  • Bijeenkomst 2 – inclusief lunch, afsluiting met uitreiking van de certificaten.

Het trainingsprogramma bestaat uit een mix van online en fysiek leren. Naast de twee bijeenkomsten doorloop je thuis een proces van e-learning. De e-learning bestaat uit vier theorie- en vier praktijkvideo’s. Medio 3 weken voor aanvang van de training krijg je per mail een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd voor de e-learning.

Het handboek Art-Based Learning van Jeroen Lutters wordt tijdens de eerste trainingsdag uitgereikt.

Voor wie?

  • Art Based Learning als methode voor het ervaren van kunst voor iedereen die werkzaam is op het gebied van (kunst- en cultuur-)educatie, welzijnswerk, coaching etc.
  • Art Based Learning als aanjager van creatieve processen, artistiek onderzoek en persoonlijke groei in onderwijs, informele kunsteducatie, naschoolse opvang, jongeren- en ouderenwerk, persoonlijke coaching etc.
  • Art Based Learning als verbindende en verdiepende factor tijdens museumexcursies, werkweken, kunstreizen, studiedagen, participatieprojecten, coachingstrajecten, teambuilding etc.

Leerdoelen

Na het doorlopen van de Art Based Learning-methode ben jij als deelnemer in staat om:

  • de vier stappen van Art Based Learning op effectieve wijze in de praktijk te brengen met een groep leerlingen, bezoekers of cliënten.
  • de methodiek in te passen in je eigen (les-)praktijk.
  • de methodiek toe te passen voor diverse doeleinden zoals creativiteitsontwikkeling, artistiek onderzoek, kunstbeschouwing en persoonsvorming.

Over de trainers

De theorie: niemand kan beter over de methode Art Based Learning vertellen dan dr. Jeroen Lutters, lector Kunst- en Cultuureducatie ArtEZ University of the Arts. Hij is de grondlegger en bedenker van de ABL-methodiek. Hij neemt kunst als kennisbron voor existentiële vragen. Deze kunst kan bestaan uit schilderijen, beelden, maar ook boeken, films of andere kunstuitingen. In vier theoretisch en filosofisch ingestoken video’s neemt hij je mee in zijn gedachtegang over de huidige status van kunst- en cultuureducatie. Uiteraard legt hij de vier stappen van Art Based Learning uit vanuit een persoonlijke insteek.

De praktijk: Famke Sinninghe Damsté, hoofd Art Based Learning Centre van ArtEZ,combineert al 20 jaar een onderwijspraktijk met een maakpraktijk in de kunsteducatie en de kunsten. Na haar studies Zang Lichte Muziek en Nederlands begon ze als redacteur in de wereld van de radio, met als hoogtepunt haar VPRO-serie ‘I could write a book’, over Nederlandse schrijvers en jazz. In 2011 richtte ze Maanstrand op, onder welke vlag ze cd’s, boeken en kunsteducatieve projecten produceert. In 2017 behaalde zij de master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar deed ze onderzoek naar de relatie tussen kunstonderwijs en Bildung, wat haar in contact bracht met de Art Based Learning-methode van Jeroen Lutters en Janeke Wienk. 

Twee keer vijftien minuten kijken? Dat doen ze nooit! Maar ze deden het! En op de afgesproken tijd was ik de enige die terug was, de leerlingen waren nog bezig!

Schoolleider Rob Menting, november 2017

In één oogopslag

belangstelling? Heb je belangstelling voor deze training en wil je op de hoogte gehouden worden, laat dat weten aan Jolanda Kosman.

prijs: de kosten bedragen €495,- vrijgesteld van btw per persoon. Gelderse deelnemers ontvangen een korting van € 100,- met dank aan Provincie Gelderland. Je betaalt dan slechts € 395,- vrijgesteld van btw.

trainer: Famke Sinninghe Damsté

niveau: voor beginners (maar er is ook ruimte voor persoonlijke begeleiding van gevorderden)

aanvullende opties: In-company training of coaching op maat (wij brengen het museum naar de klas) is ook mogelijk! Vraag naar de mogelijkheden en prijzen via [email protected].

let op: deze training is gericht op het primair onderwijs. Cultuur Oost organiseert ook een Art Based Learning-training voor voortgezet onderwijs. Anders dan de vo-training is deze po-editie toegespitst op leerlingen in het primair onderwijs: er wordt meer uitgegaan van ‘storytelling’. Er wordt minder gefocust op de theorie en meer op de praktijk. Door de leerervaring te vertalen naar lesmateriaal ligt de nadruk op spelenderwijs leren. In de training kijken we altijd naar jouw doelgroep als docent of educatiemedewerker en naar hoe de opgedane kennis in de training kan worden toegepast in jouw educatieve praktijk.

#Training & opleiding#Art Based Learning
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief