Financiering cultuur in het sociaal domein
De impact van cultuur op het sociale domein vergroten, begint bij domeinoverstijgend denken, samenwerken en financieren. Om dit op lokaal niveau aan te jagen is de Brede SPUK in het leven geroepen. Deze regeling stimuleert gemeenten voor een integrale, brede aanpak te kiezen, ook op het gebied van geldstromen, en bruggen te slaan tussen cultuur en sport, zorg en onderwijs.
Er zijn meerdere fondsen en subsidies die projecten met een maatschappelijke impact mogelijk maken. Denk naast de Brede SPUK aan de Meerjarenregeling Co-creatie en Samen Cultuurmaken van het Fonds Cultuurparticipatie. Maar bijvoorbeeld ook aan subsidie voor het verbeteren van de zorgomgeving van het Stimuleringsfonds en aan Kunst Opdracht van het Mondriaanfonds.
Meer over fondsen, subsidies en verschillende manieren van financiering vind je op onze pagina Geldzaken.
Om kunst en cultuur van optimale waarde te laten zijn voor iedereen, werkt de overheid in de aanloop naar 2029 bovendien aan een nieuw cultuurbestel. Toegankelijkheid staat daarin centraal. In samenspraak met professionals uit het culturele en creatieve veld presenteerde de Raad voor Cultuur in januari 2024 het advies Toegang tot cultuur: op weg naar een nieuw bestel in 2029. De VNG werkte op basis van dit advies aan de propositie Samen cultuur borgen over het belang van cultuurparticipatie en de gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheidslagen voor een brede borging van kunst en cultuur.
Alles over het advies van de Raad voor Cultuur
Alles over de ‘Propositie samen cultuur borgen’ van de VNG