MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Geldzaken

Welke fondsen zijn er op het gebied van kunst en cultuur? Op welke subsidies kan ik me het beste richten? Wat is een goede financieringsmix die past bij mijn plannen? Cultuur Oost kan adviseren over deze en andere geldzaken. Onze adviseurs hebben brede kennis en ervaring met fondsenwerving en weten hoe een goede aanvraag eruitziet.

Welke geldbronnen zijn er?

FONDSEN & SUBSIDIES

Rijkscultuurfondsen

De zes Rijkscultuurfondsen zijn actief binnen alle culturele disciplines. Zij zorgen voor doorstroming, vernieuwing, talentontwikkeling en zoeken actief naar verbinding met publiek, makers, kunstenaars en regio. De fondsen financieren instellingen en ondersteunen makers en projecten:

Fonds Podiumkunsten  Stimuleringsfonds Creatieve Industrie  Mondriaan Fonds  Nederlands Filmfonds  Nederlands Letterenfonds  Fonds voor Cultuurparticipatie

Landelijke Fondsen

Je kan aanspraak maken op een financiële bijdrage door het indienen van een aanvraag. Kijk voor het meest recente overzicht van de fondsen voor kunst en cultuur op de website van het LKCA. Daarnaast zijn er ook nog fondsen op het gebied van welzijn en maatschappij en fondsen die zich richten op specifieke kunstdisciplines:

Kansfonds Handicap NL Lang Leve Kunst Fonds Oranje Fonds Lira Fonds  Sena Performers Muziekproductiefonds Norma fonds Fonds 21 Fonds ZOZ VSBfonds

Provinciale fondsen

De provincie Gelderland stelt geld beschikbaar voor activiteiten die bijdragen aan het bloeiende cultuur en erfgoedklimaat. Er zijn financiële regelingen rondom cultuur, erfgoed, talentontwikkeling en participatie. zoals Jeugdpodiumkunsten, Cultuur- en erfgoedpacten (participatie van burgers) en Talentontwikkeling voor professionals. Klik hier voor het meest recente overzicht.

Cultuurfonds Gelderland Music Support Gelderland

Lokale/Regionale Fondsen

Elke gemeente verstrekt op diverse manieren subsidies, bijvoorbeeld voor culturele activiteiten, verenigingen en repetitieruimtes. Kijk op de website van je gemeente om te zien wat er mogelijk is.

Rivierenlandfonds

Cultuurfonds van de BNG Bank  Groeispurtfonds (onderdeel van de Cultuur Academy, Arnhem-Nijmegen) Stichting Casterenshoeve (regio Nijmegen) Stroomversneller (onderdeel van Cultuur Academy, Arnhem-Nijmegen) Fonds 1845 (regio Barneveld) Torenfonds (regio Zutphen/Warnsveld) Dullertsstichting (regio Arnhem)

Bijzondere thema's en specifieke doelgroepen

Het Burger en Nieuwe Weeshuis in Arnhem

Oolgaardtstichting 

Rabobank Stimuleringsfonds en Rabo Club Support 

De Janivo Stichting

Urban sport en cultuur Nijmegen

Stichting Stokroos Seed Grant

 

Subsidies voor internationale samenwerkingen

Euregio

OVERIGE GELDBRONNEN

Werktuig PPO

Voordekunst 

Rotaryclubs

Fonds Kwadraat

ZakelijkLenen

HOE VRAAG JE AAN?

Tips

 • Gewoon beginnen
 • Maak het niet te ingewikkeld
 • Hou het kort
 • Kies aansprekend beeldmateriaal
 • Laat je tekst door anderen lezen
 • Neem contact op met het fonds om te overleggen of aanvragen realistisch is

Hulp

 • Cultuur Academy biedt houvast aan makers in de regio Arnhem & Nijmegen en heeft een handige overzichtspagina van fondsen en subsidies.
 • Buiten die regio kun je met vragen terecht bij de adviseurs van Cultuur Oost (Lily van Engen)
 • De culturele financieringswijzer van Cultuur + Ondernemen helpt om de juiste route te vinden voor de financiering van je culturele project
 • ArtEZ, heeft een handige subsidiepagina voor oud-studenten. Deze vind je hier.
 • Vraag je voor het eerst aan? Neem een kijkje bij de gratis online cursus fondsenwerving van het VSB fonds.

WIE KAN MIJ NOG MEER HELPEN?

Matchmakers en spreekuren Het is altijd aan te bevelen om met een fonds in gesprek te gaan voor je een aanvraag indient. Een aantal fondsen heeft hiervoor regionale matchmakers en spreekuren ingericht. Het Mondriaan Fonds werkt met regiomakelaars. Zij hebben een onderzoekende en stimulerende rol bij het bereiken van potentiële aanvragers op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed.

WAT KAN MIJ NOG MEER HELPEN?

Honoraria

Rekentool beeldend kunstenaars

Tariefberekening

Bereken jouw uurtarief

Begroting

Cultuur Academy biedt een handig overzicht van begrotingen

#Advies & beleid#fondsen#subsidies

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief