MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Filmhub Oost

Vlogs, snapchat, insta en netflix, kinderen en jongeren groeien op in een beeldcultuur, waarin leren omgaan met beeldtaal net zo belangrijk is als leren lezen en rekenen. In hun vrije tijd zijn zij maker, deelnemer, uitvinder, vertoner, criticus of liefhebber. Maar op school sluit het lesprogramma vaak maar moeizaam aan bij hun beleefwereld. Recent onderzoek laat zien dat scholieren traditioneel onderwijs steeds saaier vinden.

Van kritische kijkers en mediacreatieve makers naar beeldbewuste burgers

Om scholen te ondersteunen in het vormgeven van filmeducatie en mediacreativiteit, is de Filmhub Oost een wegwijzer, inspirator en aanjager voor het onderwijs en het culturele veld. Waardoor kinderen en jongeren zich tijdens hun schooltijd kunnen ontwikkelen van kritische kijkers en mediacreatieve makers naar beeldbewuste burgers.

In 2019 ging in Gelderland de pilot FilmHUB GLD van start. Met succes. In 2020 ging de Hub verder als Filmhub Oost, één knooppunt voor Gelderland én Overijssel. Op provinciaal, regionaal en lokaal niveau werkt de Hub samen met scholen, filmmakers en andere partners aan deskundigheidsbevordering, kennisdeling en uitwisseling, en de afstemming van vraag en aanbod.

Overzichtskaart

Eén van de opbrengsten van de Filmhub, is een handige overzichtskaart van Gelderland, met alle activiteiten van samenwerkingspartners op het gebied van filmeducatie & beeldtaal.

Film Wijze Waaier

Speciaal voor leraren in het primair onderwijs zijn in het voorjaar van 2021 vijftien eenvoudige filmopdrachten voor leerlingen van groep 1 t/m 8 gebundeld in de Film Wijze Waaier. De opdrachten zijn laagdrempelig en sluiten aan bij de vijf vaardigheden uit de doorlopende leerlijn film. De waaier is te bestellen via Filmhub Oost. Een Film Wijze Waaier voor het voortgezet onderwijs is in ontwikkeling.

film-wijze-waaier.jpg

Film Wijze Waaier

‘Zelf een echte film maken, is gaaf. Door te filmen leer ik beter te kijken’.

Lars, groep 8

Filmeducatie aanbod

Voor films, lesmateriaal, workshops, webinars en meer kun je terecht op www.filmeducatie.nl, de website van de zes regionale Filmhubs en het Netwerk Filmeducatie. Om de lancering van te vieren van de website van filmeducatie.nl werd een videoclip gelanceerd waarin rappende aardrijkskundeleraar Hidde alle leraren oproept om film te spreken.

Filmhub Oost is onderdeel van het Landelijk Netwerk Filmeducatie (Eye). In Gelderland is Cultuur Oost de provinciale samenwerkingspartner. Wij delen kennis, netwerken en zorgen voor deskundigheidsbevordering.

#Cultuureducatie

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief