Tweede editie Gelderse Cultuur- en Erfgoedmonitor
De tweede editie van de Cultuur- en Erfgoedmonitor Gelderland wordt op 15 mei gelanceerd in de Mauritskazerne in Ede. In de monitor vind je data die je helpen om beleid te onderbouwen, plannen vorm te geven of om de sector beter te begrijpen.In tegenstelling tot de eerste editie uit 2022 – een interactieve pdf – is de nieuwe Gelderse Cultuur- en Erfgoedmonitor een website: een krachtig instrument dat inzicht geeft in de sociale, economische en artistieke impact van kunst, cultuur en erfgoed in Gelderland. In deze tweede editie zijn ook erfgoed, bibliotheken en data van de verschillende regio’s opgenomen.
Gelderland in 12 kernpunten
Hoe staat de culturele sector in Gelderland ervoor? De belangrijkste inzichten uit de Cultuur- en Erfgoedmonitor Gelderland zijn samengevat in 12 kernpunten. Deze kernpunten zijn uitgesplitst naar de drie kapitalen: cultureel, sociaal en economisch en bevat conclusies uit de verdiepende onderzoeken.
Drie kapitalen en regioprofielen
De monitor geeft inzicht in de waarde van cultuur en erfgoed langs drie kapitalen. Het cultureel kapitaal gaat over de culturele infrastructuur en het aanbod van kunst, erfgoed en bibliotheken. Sociaal kapitaal richt zich op de maatschappelijke rol en waardering van kunst, cultuur en erfgoed, zoals bezoek, beoefening en ondersteuning. Economisch kapitaal gaat over de financiële waarde van kunst, cultuur en erfgoed, uitgedrukt in geldstromen, bedrijvigheid en werkgelegenheid.
Nieuw in deze editie zijn de regioprofielen. Hiermee wordt per regio inzicht gegeven in hoe het culturele leven zich ontwikkelt. Dit maakt de verschillen en overeenkomsten tussen regio’s in Gelderland zichtbaar. Elke Gelderse regio heeft zijn eigen verhaal en identiteit. Door die eigenheid te erkennen en te versterken, bouwen we aan een provincie waar cultuur en erfgoed dichtbij zijn en iedereen zich thuis voelt.
Verdiepende onderzoeken
Naast de kernpunten, kapitalen en regioprofielen bevat de monitor verdiepende onderzoeken die ingaan op specifieke thema’s binnen cultuur en erfgoed. Deze editie stonden erfgoedinitiatieven en multifunctionele culturele organisaties (MFCO’s) in Gelderland centraal.
Dashboard
Het dashboard van de monitor biedt een overzichtelijke weergave van de verzamelde data. Hiermee kun je eenvoudig informatie vinden over verschillende aspecten van cultuur en erfgoed in Gelderland. Het dashboard biedt toegang tot een rijke dataset en maakt het mogelijk snel de juiste data te vinden. In het dashboard, maar ook in de andere onderdelen van de monitor vind je veel interactieve grafieken, die je eenvoudig kunt downloaden.
Ontwikkeling monitor
Deze monitor is nadrukkelijk ontwikkeld samen met partijen uit het veld. Provincie Gelderland is opdrachtgever, de monitor is gecoördineerd door de provinciale ondersteuningsinstellingen Cultuur Oost, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink. Het onderzoek is uitgevoerd door de Boekmanstichting, Het PON & Telos en Pyrrhula Research Consultants.
Website Gelderse Cultuur- en Ergoedmonitor Een greep uit de inzichten