MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

MDT: een zaadje dat is geplant

Een Arnhemse podcast door en voor vrouwen in hiphop, een museumtour met Doetinchemse ouderen en een studio in Nijmegen voor jonge muzikale talenten. Via Maatschappelijke Diensttijd (MDT) krijgen honderden Gelderse jongeren de kans hun ideeën te realiseren, hun talenten te ontwikkelen én wat te doen voor een ander.

MDT, gestart als officieel Rijksprogramma van VWS in 2020, biedt jongeren van 12 tot 30 jaar de kans om, onder begeleiding, iets voor anderen te doen. In Gelderland lopen er tientallen trajecten en hebben al duizenden jongeren meegedaan. Ondanks de positieve impact van MDT, maakte Kabinet-Schoof in het hoofdlijnenakkoord plots bekend dat MDT stop zal worden gezet. Wat betekent MDT voor Gelderse jongeren. En hoe zorgen we dat zij de mogelijkheid om mee te doen met een traject niet verliezen?

Op eigen kracht

 

Voor jongeren kan een deelname aan MDT veel betekenen. Ze leren nieuwe vaardigheden, verbreden hun wereld en kunnen ontdekken waar hun passies liggen. Met de alsmaar groeiende prestatiedruk, keuzestress en eenzaamheid die jongeren ervaren is MDT een welkome tegenhanger. “MDT is gekomen in een periode dat ik het lastig had op school”, vertelt Nijmeegse MDT-deelnemer Daniel op radioprogramma NPO1. “Er kwamen veel keuzes op me af. Toen kwam er iemand naast me staan, mijn MDT-coach. Die zei: ‘jij krijgt het stuur in handen. Waar wil jij naar toe? Dan ga ik je daarbij helpen.' Dat was voor mij heel fijn.” Waar Daniel naartoe wilde werken, was een muziekstudio. Met behulp van MDT creëerde hij een studio waar Nijmeegse jongeren creatief bezig konden. Zo hielp MDT Daniel én zijn omgeving.  

 

Voor iedereen

   

In heel Gelderland zijn diverse MDT-aanbieders en daaruit voortvloeiende jongereninitiatieven te vinden. Van Oost Gelre tot Arnhem, en van cultuur tot aan sport. Zo ook in de Achterhoek.

Onder de slogan van De Graafschap Verbindt ‘Geen Achterhoeker aan de zijlijn’, krijgen jongeren de kans om mee te doen aan MDT-traject Community Champions. “Binnen Community Champions krijgen wij een groot aantal verschillende jongeren binnen. De een wil wat meer met bewegen, de ander wil nieuwe vrienden maken, of wil wat doen voor diens omgeving. Met MDT is er voor al die verschillende behoeftes ruimte”, vertelt Jasper Huijink.

Als begeleider van de jonge deelnemers van Community Champions ziet hij hoe formatief MDT kan zijn. “De jongeren waar wij mee werken zijn gemiddeld 14 tot 16 jaar. Ze zitten in een cruciaal moment in hun leven, waarin ze keuzes moeten maken over wie ze zijn en waar ze naartoe willen bewegen. Dat wij ze daarbij kunnen helpen, dat is iets wat die jongeren nooit meer vergeten.”

Zo hebben Doetinchemse jongeren met hulp van Community Champions een groep bewoners van een Doetinchems verzorgingstehuis gezamenlijk – rolstoel en al – naar Stadsmuseum Doetinchem gereden voor een gezellige rondleiding. Hartverwarmend voor de ouderen om er een dagje op uit te zijn. Wereld verbredend voor de jongeren om deze nieuwe contacten op te doen.  

 

Duurzame investering

 

Al jaren blijkt MDT veel meer dan een vrijwilligersklus, of een maatschappelijke stage. Door het werk dat jongeren doen voor hun omgeving, en de aandacht voor hun persoonlijke talent, lopen ze weg met meer dan een papiertje of een voldoende op een cijferlijst. Ze verlaten MDT-trajecten met een flinke dosis zelfvertrouwen, nieuwe skills, en een netwerk aan nieuwe sociale contacten.

Ook oprichter Amy Croqué en projectleider Tinka van der Heide zien de blijvende impact van MDT. In samenwerking met Theater aan de Rijn organiseren zij het Arnhems traject HOOP: een leer- en werkcommunity voor vrouwen in hiphop. “Onze deelnemers zijn allemaal diverse vrouwen die echt voor hun eigen dingen staan. Met HOOP bieden we ze een safe en empowering space om hun ideeën te ontwikkelen en gewoon te gaan. Nu hebben ze het gevoel dat ze die ideeën echt kunnen realiseren. In het begin met een beetje hulp van ons. Daarna weten ze dat ze het zelf kunnen. Dat zelfvertrouwen is de basis van hun ontwikkeling; met HOOP konden we die zaadjes planten. Ook na dit traject kunnen ze blijven groeien.”

Jonge deelneemster Noa Brethouwer beaamt de kracht van het vertrouwen dat ze krijgt. “Ik ben heel ambitieus en ik heb altijd veel doelen, maar het uitwerken hiervan vind ik lastig. Na nog geen half jaar heb ik via en met HOOP een eigen hiphop event op kunnen zetten. En ben ik zeker van plan dit uit te gaan bereiden. Daar ben ik heel dankbaar voor. Het voelt heel fijn om gezien te worden, dat al je ideeën altijd welkom zijn en dat je support krijgt waar je op kan bouwen. Ik weet dat HOOP veel kan bereiken en betekenen voor anderen.” 

 

Die blijvende impact en betrokkenheid van deelnemers en aanbieders van MDT maakt het programma uniek. Met elk afgerond traject groeit en leert het MDT-netwerk meer. Met inmiddels zo’n 2.000 officiële samenwerkingspartners, vele duizenden betrokken organisaties en meer dan 150.000 jongeren die deelnemen door heel Nederland, maakt MDT een stevig verschil op verschillende maatschappelijke gebieden.

“MDT vermindert schooluitval, of heeft ervoor gezorgd dat drop outs terug de schoolbanken ingingen. Daarbij bleef iets van 20 procent ook na de diensttijd vrijwilligerswerk doen. We zagen dat onderwijzers en zorgverleners door de bijdrage van jongeren werden ontlast”, vertelt voormalig secretaris-generaal VWS Erik Gerritsen in een interview met Binnenlands Bestuur.   ‍ 

Actie

 

Dat de afschaffing van MDT in het hoofdlijnenakkoord stond, kwam dan ook als een onaangename verassing. Eentje waar zowel jongeren als aanbieders van MDT het niet mee eens zijn. “Doodzonde”, zo beschrijft Jasper de beslissing van het nieuwe kabinet. “MDT als programma is nog vrij jong. We zijn net op een punt gekomen dat bijna alle BVO’s (Betaalde Voetbal Clubs) aan boord zijn, en we met die landelijke dekking duizenden jongeren bereiken. We hebben eindeloos veel positieve verhalen. Als MDT wordt afgeschaft, moeten we compleet opnieuw beginnen. Terwijl er nu iets ligt om op voort te borduren.”  

 

Ook Cultuur Oost staat, samen met tientallen Gelderse organisaties, achter de waarde van MDT. Net zoals Community Champions doen we mee aan de actie #DoormetMDT. Met honderden anderen organisaties door het land, wordt gewerkt aan het behoud van MDT. Zo blijven we kansen creëren van jongeren als Noa en Daniel.  

 

Ook aansluiten bij #DoormetMDT?  

 

Onderteken de petitie #DoormetMDT hier, of wordt als organisatie een ambassadeur van DoormetMDT via deze link. Wil je meer info, en/of nauwer betrokken zijn bij de lobby voor het behoud van MDT? Dat kan! Neem dan contact op met Jaap van Drunen van Spectrum.

 

Ben jij als organisatie geïnteresseerd in het ontwikkelen van een MDT-traject? Neem dan contact op met Celia Okoro.  

#Jongerencultuur

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief