MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Terugblik Gelders Cultuursymposium

Wat een geweldig Gelders Cultuursymposium hadden we met elkaar op 11 april in een bomvolle Zwitsalhal in Apeldoorn. Onder begeleiding van opiniemaker en auteur Mounir Samuel zijn we het gesprek over de uitdagingen waar we met elkaar voor staan, echt aangegaan. Van de titel van zijn boek ‘Je mag ook niets meer zeggen’ was geen sprake.

Eerbetoon aan kunst & cultuur

Na een eerbetoon aan kunst & cultuur in de vorm van een film met spoken word van Veronique Efomi en animatie van Supermassive, kwamen Veronique Efomi, performend dichteres, Pim Scheerder, adviseur cultuur bij de Provincie Gelderland en het Cultuurfonds en Ester van de Haar, directeur-bestuurder van Cultuur Oost op het podium.

Veronique: “Voor mij is kunst mijn redding geweest. Doordat er mensen waren die mij zagen, kreeg ik het vertrouwen om te gaan schrijven en vervolgens kreeg ik de kans om het podium te nemen. Daarom ben ik nu hier.”

Volgens Ester hebben jongeren transformatie-potentieel en zijn zij daarom generatie impact. “De wereld waarin jongeren momenteel hun weg moeten zien te vinden is overweldigend en voor veel van hen ontmoedigend. Alle systemen lopen vast. En hoe ouder je bent, hoe meer je daar zelf onderdeel van bent. Jongeren zijn dat nog niet. Daar liggen de kansen. We moeten jongeren op het podium trekken om hun transformatie-potentieel in te zetten. Om ons te helpen nieuwe perspectieven te zien.”

Pim begon als trainee bij de provincie en is daar nu adviseur in wat hij zelf benoemde als een best jong team. “Als je als jonger iemand in een team terecht komt dat al langer bestaat, kun je juist iets nieuws toevoegen.” 

[72dpi] Gelders Cultuursymposium - Marcel Krijgsman - 002.jpg

v.l.n.r. Mounir Samuel, Veronique Efomi, Pim Scheerder en Ester van de Haar

  Gedeputeerde Erfgoed en cultuur Peter Drenth sprak ons toe op het scherm omdat hij namens het Interprovinciaal overleg in Den Haag was. “Op dit moment ben ik in de Tweede Kamer, want dit is de eerste keer dat de kamerleden van alle fracties met elkaar het woord voeren over het rapport van de Raad voor Cultuur. Er zitten zoveel goede aanknopingspunten in voor cultuur in Gelderland, van amateur tot de top, dat ik daar prioriteit aan moest geven. Vandaag is een mooi moment om over allerlei dingen met elkaar te spreken en aan het eind van de middag de deur uit te gaan om Gelderland nog mooier, nog breder en nog cultuurrijker te maken!” 

Aan de slag 

Tijdens de verdiepende deelsessies lieten de sprekers ons op verschillende manieren door de creatieve blik van jongeren naar de toekomst kijken. Zo gaf Elmar Noteboom van Indifferent als inzicht tijdens zijn deelsessie: “Door juist de welbekende hokjes los te laten, komen jongeren bij elkaar en vormen een community. Samen strijden ze voor een wereld waar we allemaal onszelf kunnen zijn. Dit doen we met hen vanuit Indifferent en we zien dat dit veel positiefs teweeg kan brengen voor de jongen binnen en buiten school.”

Bekijk impressies van alle sessies en de programma info       

[72dpi] Gelders Cultuursymposium - Marcel Krijgsman - 003-1.jpg

Verdiepende sessie van Elmar Noteboom van Indifferent

Make room voor generatie impact 

Jonge makers lieten gedurende het programma hun werk zien. Rafael Pieters is danser en filmcreator en vertelde over zijn film Modernisme nadat we die hadden bekeken.

Zijn boodschap: “Begin je leven te leven, in plaats van dat je wordt geleefd.” Met zijn werk roept hij jongeren op hun stem te laten horen.

Het werk van Mare Ju, fashion-ontwerper, werd door modellen getoond in een pop-up fashionshow. Mare vertelde over het thema Afrofuturisme: een culturele stroming waarin zwarte kunstenaars zich een toekomst voorstellen, buiten de beperkende kaders van een beladen verleden. Naast het creëren van fashion, maakte Mare de choreografie van de modellen en sprak zij ook de spoken word in die te horen was. 

Daan Walder is digital designer en wil met zijn werk mensen aanzetten elkaar weer fysiek te ontmoeten en minder tijd te besteden op social media. Hij presenteerde zijn installatie waarbij op basis van beweging digitale vormen ontstaan. 

[72dpi] Gelders Cultuursymposium - Marcel Krijgsman - 010.jpg

Mare Ju (midden)

 

 

Anne-Mirthe Huijser en Rosa Treur, ArtEZ studenten, werkten de afgelopen maanden aan het digitale platform De Gezichten van Generatie Impact. Acht jongeren vertellen over hun leven en hun dromen. Tijdens het symposium konden deelnemers ‘kennismaken’ met een van de jongeren via een object met een qr-code. Bekijk hier de verhalen.  

 

Jonge makers bij de Gelderse Kunstbende

 

Wij hebben genoten van de talentvolle jonge makers die Gelderland rijk is. Onze adviseur Jongerencultuur Celia Okoro en Liselot Peereboom, adviseur Kunstbende, riepen iedereen op om op zoek te gaan naar de jongeren, de plekken waar ze actief zijn te bezoeken en ze vooral te betrekken om zo met een nieuw perspectief met onze maatschappelijke uitdagingen aan de slag te gaan.

Een van de plekken waar je in contact kan komen met jongeren is de Kunstbende voorronde op 21 april in Poppodium Doornroosje in Nijmegen. Jongeren tussen en 13 en 19 jaar staan dan op het podium als content creator, danser, DJ, kunstenaar, fashiondesigner, filmmaker, muzikant, schrijver of acteur. Kom ze aanmoedigen en ga met elkaar in gesprek. Iedereen is van harte welkom! Meer informatie vind je hier

[72dpi] Gelders Cultuursymposium - Thessa Carina - web - Marcel Krijgsman - 174.jpg

Thessa Carina

Geïnspireerd door Generatie Impact

 

Het programma eindigde met een spoken word van Mounir en zijn oproep om te blijven dromen “Blijf dromen, droom, droom…” en de prachtige klanken van harpist Thessa Carina.

Tijdens de borrel werden sommige dromen al omgezet in plannen en acties. Want met z’n allen vertegenwoordigen wij de culturele sector en geïnspireerd door generatie impact kunnen wij het verschil maken. 

[72dpi] Gelders Cultuursymposium - Marcel Krijgsman - 005.jpg

foto's: Marcel Krijgsman

#Advies & beleid#Cultuur#Maatschappelijke Partners#gemeenten

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief