MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Gelders Cultuursymposium: Generatie Impact

De wereld van vandaag heeft vooral impact op de generaties van morgen. Voor jongeren is dat momenteel overweldigend en soms ontmoedigend. Maar ze zijn creatiever dan ooit en eisen hun stem op. En terecht. Zij zíjn Generatie Impact. Vanuit de kracht van kunst en cultuur kunnen we samen met hen impact maken voor komende generaties. In de culturele sector maar ook als overheid, in het onderwijs, de zorg en andere domeinen.

Dit Gelders Cultuursymposium is daarom voor iedereen die het verschil wil maken voor de toekomst. Ben je actief in en om het culturele veld als cultuurambtenaar, wethouder, talentmakelaar, cultuurcoach, bestuurder van een culturele instelling of als icc'er in het onderwijs, dan ben je van harte welkom!

Mounir Samuel 

Dagvoorzitter Mounir Samuel opent de middag met onze gedeputeerde Erfgoed en Cultuur, Peter Drenth. Vervolgens zijn er twee keer vijf verdiepende sessies die dieper ingaan op thema's als polarisatie, kunstmatige intelligentie en maak- & denkkracht. En uiteraard is er voldoende tijd voor ontmoeten en inspireren van elkaar.

Met nog enkele weken te gaan kunnen we inmiddels de highlights van het programma bekendmaken: Kunst en cultuur helpen anders te kijken naar de wereld, dat laten we zien tijdens de tweede editie van het Gelders Cultuursymposium: generatie impact op donderdag 11 april 2024.

Themablok 1: HET DICHTEN VAN DE KLOOF

Mounir Samuel 13 etc.png

Mounir Samuel - Diversvaardigheid in het culturele landschap 

Mounir Samuel is politicoloog, opiniemaker, Midden-Oosten correspondent en auteur van de bestsellers  Je mag ook niets meer zeggen en  Jona zonder walvis. Hij werkt op de scheidslijnen van politiek, klimaat, gender, media, taal, kunst en cultuur, religie en maatschappij. 

Elmar Noteboom 13 etc.png

Elmar Noteboom - Samen bouwen aan inclusieve scholen

Elmar Noteboom is voormalig kunstdocent en zag dat veel leerlingen op zijn school niet tot hun recht kwamen. Hij richtte daarom Indifferent op, een community van leerlingen en docenten die zich inzetten voor diversiteit en tegen discriminatie.  

Themablok 2: CULTUUR ALS KATALYSATOR

Stefan Beek 13 etc.png

Stefan Beek - Changemakers in de event industrie voor de hele gemeenschap

Stefan Beek is medeoprichter van The Spirit of AmsterdamHomebass Foundation en Music Moves. Als sociaal ondernemer verbindt hij muziek, cultuur en events met maatschappelijke uitdagingen en inspireert hij mensen om hun maatschappelijke ambities om te zetten in actie.  

 

Adriaan Luteijn 13 etc.png

Adriaan Luteijn – Inclusiviteit in beweging

Adriaan Luteijn is choreograaf en Artistiek Initiator Interactie & Inclusie bij Introdans. In 1998 beëindigde hij zijn carrière als danser bij Introdans en vanaf dat moment begon hij zijn choreografische activiteiten te ontwikkelen voor een scala aan dansers en instellingen in binnen- en buitenland.  

 

Themablok 3: DE KRACHT VAN AI

 

Erdinç Saçan en Michelle Appel 13 etc.png

Erdinç Saçan en Michelle Appel – De praktische toepassing van AI, ook in muziek

Erdinç Saçan is docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT. Hij is deskundig in educationaltechnology, inclusieve artificiële intelligente en generatieve AI. Saçan schrijft boeken, blogs en artikelen over actuele technologische ontwikkelingen en het onderwijs. Hij is auteur van het boek Inclusieve Artificial Intelligence.

Michelle Appel is promovenda aan het Donders Instituut en werkt aan onderzoek gericht op visuele prothesen met kunstmatige intelligentie. Haar wetenschappelijke interesse en expertise liggen op het gebied van Computer Vision en de toepassing daarvan in praktische, technologische oplossingen. Naast haar academische inspanningen heeft Michelle een opmerkelijke bijdrage geleverd aan projecten die AI en muziek combineren.  

 

Martin Rombouts 13 etc.png

Martin Rombouts – De groei en evolutie van AI in de creatieve sector

Martin Rombouts (1992) is dichter, schrijver en theatermaker. Hij studeerde Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, werd geselecteerd voor talentenprogramma's van het Letterenfonds en het KNAW en won in 2023 De Slimste Mens. Zijn werk gaat over geld, liefde, rouw en kunstmatige intelligentie.

 

Themablok 4: MAAK- EN DENKKRACHT VOOR VERANDERING

 

Tabo Goudswaard 13 etc.png

Tabo Goudswaard – Nieuwe perspectieven door problemen te zien als ontwerpopgaven

Tabo Goudswaard is social designer. Hij is spreker, programmamaker en adviseur bij diverse ministeries, culturele instellingen, opleidingen en fondsen. Tabo is medeoprichter van de Sociaal Creatieve Raad, een lobbyclub voor nieuwe waarden en verbeelding. 

 

Stefanie Vermeulen 13 etc.png

Stefanie Vermeulen – De weg naar jongerenparticipatie

Stefanie Vermeulen is Bredase kwartiermaker en journalist en geeft een stem aan degenen die niet snel gehoord of gezien worden. Met name de Bredase jeugd heeft een speciale plek in haar hart. Op verschillende manieren laat zij het geluid van de volgende generatie horen, onder andere met de KinderTrendrede en het jongerenpanel JONGBreda. 

Themablok 5: CREATIEVE ONTWIKKELING

Harold Bekkering 13 etc.png

Harold Bekkering - Het nieuwsgierige brein

Prof. Dr. Harold Bekkering is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit. Hij schreef samen met cognitief neurowetenschapper Jurjen van Helden het boek De lerende mens

Jeffrey Neijs en Suzan Lutke en Guus Timmermans 13 etc.png

Jeffrey Neijs, Suzan Lutke en Guus Timmermans - Ruimte voor creativiteit

Jeffrey Neijs is oprichter van het platform Power Plug NL, een platform dat jongeren helpt perspectief te vormen bij hun makerschap, carrière of andere ontwikkelingen in het leven. Hij organiseert het ontwikkelingstraject Zuiderstroom, waarin Arnhemse jongeren worden verbonden aan traditionele muziekverenigingen. Deze unieke samenwerkingen dragen bij aan een leefbare en inclusieve wijk.

Suzan Lutke stond 12 jaar voor de klas als muziek- en CKV-docent in het Voortgezet Onderwijs en was hoofdvakdocent methodiek en didactiek bij de opleiding docent muziek van het conservatorium van Utrecht. De afgelopen jaren heeft zij scholen en culturele organisaties begeleid in het vormgeven van hun kunst- en cultuuronderwijs. Ze is auteur van het boek over muziekonderwijs in deze tijd: Als de muziek er al is

Guus Timmermans is frontman van Indieband Foxlane, voormalig Talentmakelaar Pop en artistiek coördinator van culture hub De Basis in Nijmegen. Vanuit zijn ervaring als uitvoerend kunstenaar zet hij zich in om de muzikant en de muziek weer centraal te zetten in debatten over subsidies, trajecten en talentontwikkeling. 

NB: Binnenkort volgt meer informatie over de inhoud van alle sessies en het inspiratieplein.  

 

Samen het verschil maken

 

Wij geloven dat je grote veranderingen sámen op gang brengt. Daarom nodigen we je uit iemand mee te nemen. Iemand met interesse voor de onderwerpen, maar die denkt vanuit een ander perspectief. Je kunt je vanaf nu samen met introducé aanmelden voor het symposium. Wij zijn benieuwd wie jij meeneemt! Rond 26 februari is het programma compleet. Dan kun je opgeven van welke sprekers jij meer wil horen en leren.   

 

Aanmelden  

 

Bereikbaarheid       

GeldersCultuursymposium2024.jpg

#Advies & beleid#Cultuur#Maatschappelijke Partners#Gemeenten

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief