Gelders Cultuursymposium: Generatie Impact
De wereld van vandaag heeft vooral impact op de generaties van morgen. Voor jongeren is dat momenteel overweldigend en soms ontmoedigend. Maar ze zijn creatiever dan ooit en eisen hun stem op. En terecht, zij zíjn Generatie Impact. Vanuit de kracht van kunst en cultuur kunnen we samen met hen impact maken voor komende generaties. In de culturele sector maar ook als overheid, in het onderwijs, de zorg en andere domeinen.
Dit Gelders Cultuursymposium is voor iedereen die het verschil wil maken met kunst en cultuur. Ben je actief in het culturele veld als cultuurambtenaar, wethouder, maker, talentmakelaar, cultuurcoach of bestuurder van een culturele instelling? Werk je in het onderwijs als bestuurder, icc’er of kunstvakdocent? Of ben je benieuwd hoe je kunst en cultuur kan inzetten bij maatschappelijke vraagstukken? Dan ben je van harte welkom!
Mounir Samuel
Dagvoorzitter Mounir Samuel opent de middag en gaat in gesprek met gedeputeerde Erfgoed en Cultuur Peter Drenth en Ester van de Haar, directeur-bestuurder Cultuur Oost. Vervolgens zijn er twee keer vijf verdiepende sessies die dieper ingaan op thema's als polarisatie, kunstmatige intelligentie en maak- & denkkracht. En uiteraard is er voldoende tijd voor ontmoeten en inspireren van elkaar.
Kunst en cultuur helpen anders te kijken naar de wereld, dat laten we zien tijdens de tweede editie van het Gelders Cultuursymposium: generatie impact op donderdag 11 april 2024. Aanmelden kan nog tot woensdag 3 april.
Themablok 1: HET DICHTEN VAN DE KLOOF
Mounir Samuel - Diversvaardigheid
In deze verdiepende sessie gaat Mounir Samuel verder op zijn inleiding waarin hij ons aanzet om diversvaardiger te worden. Om complexe begrippen als privilege en intersectionaliteit invoelbaar te maken ontwikkelde Mounir voor het Wereldmuseum Amsterdam de Privilege Piramide. Hiermee kan de in- en uitsluiting in jouw eigen organisatie worden onderzocht en worden grote termen inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt.
Mounir Samuel is politicoloog, opiniemaker, Midden-Oosten correspondent en auteur van de bestsellers Je mag ook niets meer zeggen en Jona zonder walvis. Hij werkt op de scheidslijnen van politiek, klimaat, gender, media, taal, kunst en cultuur, religie en maatschappij.
Elmar Noteboom - Jongeren aan het woord
InDifferent is een community van jongeren die zich inzetten voor een veilige en inclusieve sfeer op school, waar iedereen zichzelf kan zijn en zich op eigen wijze kan ontwikkelen. De behoeften en wensen van de jongeren staan steeds centraal, zij richten de community in. Elmar Noteboom neemt enkele jongeren mee en deelt zijn methodes hoe je hen kan bereiken en betrekken. Het publiek gaat in gesprek met de jongeren over de vragen die hen bezighouden en waar op school vaak geen plaats voor is. Sommige vragen aan jongeren kunnen spannend zijn zoals over hun perceptie van seks of gender. Inmiddels is InDifferent uitgegroeid tot een organisatie die samenwerkt met tientallen scholen en culturele instellingen.
Elmar Noteboom is voormalig kunstdocent en zag dat veel leerlingen op zijn school niet tot hun recht kwamen. Hij richtte daarom Indifferent op, een community van leerlingen en docenten die zich inzetten voor diversiteit en tegen discriminatie.
Themablok 2: CULTUUR ALS KATALYSATOR
Stefan Beek - Changemakers in de event industrie
Toen Stefan 19 was organiseerde hij zijn eerste rave. In de jaren daarna bleef hij tientallen dance feesten organiseren, voornamelijk in Nijmegen en Amsterdam. De magie die hij ervoer op de dansvloer begon hij in 2019 in te zetten voor méér. Stefan vond een manier om de creatieve- en evenementensector in te zetten voor maatschappelijke ontwikkeling. In zijn sessie vertelt Stefan over één van de projecten die zijn voortgekomen uit zijn innovatieve kijk op de sector: Homebass. Met Homebass activeren Stefan en zijn team de dance sector om zich in te zetten voor dakloze mensen.
Stefan Beek is medeoprichter van The Spirit of Amsterdam, Homebass Foundation en Music Moves. Als sociaal ondernemer verbindt hij muziek, cultuur en events met maatschappelijke uitdagingen en inspireert hij mensen om hun maatschappelijke ambities om te zetten in actie.
Adriaan Luteijn – Inclusie in beweging
Artistiek initiator inclusie en choreograaf Adriaan Luteijn maakte samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor en dansstudenten van ArtEZ een dansvoorstelling in het kader van het Grote Verbindingsplan van Introdans. Je gaat kijken naar een korte making of-documentaire en Adriaan neemt je mee in de inclusieve danswereld van Introdans en het werkproces met een inclusieve deelnemersgroep. Hij vertelt hoe je jonge kunststudenten meeneemt in het werken met een doelgroep die voor hen niet vanzelfsprekend is en hoe je ervoor zorgt dat deze ervaring voor de studenten een inspiratiebron blijft in hun carrière.
Adriaan Luteijn is choreograaf en Artistiek Initiator Interactie & Inclusie bij Introdans. In 1998 beëindigde hij zijn carrière als danser bij Introdans en vanaf dat moment begon hij zijn choreografische activiteiten te ontwikkelen voor een scala aan dansers en instellingen in binnen- en buitenland.
Themablok 3: DE KRACHT VAN AI
Erdinç Saçan en Michelle Appel – Inclusieve en generatieve AI en muziek
Erdinç Saçan neemt je in sneltreinvaart mee door inclusieve en generatieve AI, presenteert enkele voorbeelden en gaat in op de do’s and don’ts. Vervolgens gaat hij in gesprek met Michelle Appel over AI in muziek. Michelle deelt daarin haar kennis en ervaring met speciale focus op het project The Conductor, waarbij AI wordt gebruikt om muziek te besturen door lichaamsbewegingen. Ze vertelt over de integratie van technologie en creativiteit binnen dit project en hoe het kan bijdragen aan nieuwe vormen van muzikale expressie zonder de uitdagingen en beperkingen uit het oog te verliezen.
Erdinç Saçan is docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT. Hij is deskundig in educationaltechnology, inclusieve artificiële intelligente en generatieve AI. Saçan schrijft boeken, blogs en artikelen over actuele technologische ontwikkelingen en het onderwijs. Hij is auteur van het boek Inclusieve Artificial Intelligence.
Michelle Appel is promovenda aan het Donders Instituut en werkt aan onderzoek gericht op visuele prothesen met kunstmatige intelligentie. Haar wetenschappelijke interesse en expertise liggen op het gebied van Computer Vision en de toepassing daarvan in praktische, technologische oplossingen. Naast haar academische inspanningen heeft Michelle een opmerkelijke bijdrage geleverd aan projecten die AI en muziek combineren.
Martin Rombouts – De AI-evolutie in de creatieve sector
Met een diepgaand begrip van AI en zijn impact op verschillende aspecten van ons leven verkent Martin Rombouts de groei en evolutie van AI in de creatieve sector. Hoe gaan we om met alles dat AI ons te bieden heeft? En wat betekent AI voor menselijke creativiteit? Op unieke wijze neemt Martin je mee door zijn gedachtes en perspectieven.
Martin Rombouts is dichter, schrijver en theatermaker. Hij studeerde Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, werd geselecteerd voor talentenprogramma's van het Letterenfonds en het KNAW en won in 2023 De Slimste Mens. Zijn werk gaat over geld, liefde, rouw en kunstmatige intelligentie.
Themablok 4: MAAK- EN DENKKRACHT VOOR VERANDERING
Tabo Goudswaard – Een probleem als ontwerpopgave
In een snel veranderende wereld met grote maatschappelijke problemen is onze huidige manier van oplossen niet meer toereikend. Tabo Goudswaard presenteert een andere denk- en werkwijze: die van kunstenaars, ontwerpers en jonge mensen. Door problemen te zien als ontwerpopgaven komen andere perspectieven in beeld. Aan de hand van diverse voorbeelden op het gebied van veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en klimaatverandering word je meegenomen in de rijkdom van mogelijkheden om maatschappelijke veranderingen vorm te geven. Heel handzaam legt hij uit hoe je in vijf stappen problemen kan aanpakken als een maker en daarmee de aanzet kan geven tot blijvende verandering.
Tabo Goudswaard is social designer. Hij is spreker, programmamaker en adviseur bij diverse ministeries, culturele instellingen, opleidingen en fondsen. Tabo is medeoprichter van de Sociaal Creatieve Raad, een lobbyclub voor nieuwe waarden en verbeelding.
Stefanie Vermeulen – De weg naar jongerenparticipatie
Het cultuurbeleid van Breda is mede gevormd door advies en input van jongerenpanel JONGBreda. Stefanie Vermeulen, oprichter van JONGBreda, neemt ons op interactieve wijze mee in de totstandkoming van het panel. Waarom is het zo belangrijk om naar jongeren te luisteren? Welke struikelblokken kwamen Stefanie en de jongeren tegen? En welke lessen heeft ze geleerd? Samen met het publiek bespreekt Stefanie de waarde van jongerenparticipatie, en de wegen ernaartoe.
Stefanie Vermeulen is Bredase kwartiermaker en journalist en geeft een stem aan degenen die niet snel gehoord of gezien worden. Met name de Bredase jeugd heeft een speciale plek in haar hart. Op verschillende manieren laat zij het geluid van de volgende generatie horen, onder andere met de KinderTrendrede en het jongerenpanel JONGBreda.
Themablok 5: CREATIEVE ONTWIKKELING
Harold Bekkering - Het nieuwsgierige puberbrein
Deze interactieve sessie gaat in op ons meest persoonlijke orgaan: onze hersenen. Prof. Harold Bekkering laat zien hoe onze hersenen zich over de evolutie hebben ontwikkeld, maar ook stilstaan bij ontwikkelingen over de verschillende levensfases. De interactie zal plaatsvinden met Master student Kevin Reniers. Hij zal reflecteren over hoe hij als jongere het leren tijdens de verschillende studiejaren ervaren heeft. Maar natuurlijk ook met de deelnemers, hoeveel ruimte voor nieuwsgierigheid en creativiteit heb je ervaren in studie en werk? De hoofdboodschap zal zijn dat ruimte voor nieuwsgierigheid het leren en de creativiteit bevordert.
Prof. Dr. Harold Bekkering is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit. Hij schreef samen met cognitief neurowetenschapper Jurjen van Helden het boek De lerende mens.
Jeffrey Neijs en Guus Timmermans in gesprek met Suzan Lutke - Jonge mensen weten dingen!
Wat kunnen we doen in het onderwijs en op plekken waar jonge mensen leren en ontwikkelen om de creatieve makerskracht die sluimert in de volgende generatie volwassenen wakker te maken en vooral de ruimte te geven? Hoe kunnen we dat faciliteren? Suzan Lutke gaat samen met jongerenwerker Jeffrey Neijs en talentmakelaar Guus Timmermans verkennen hoe we toekomstige generaties de ruimte te geven voor hun grote kracht: creativiteit!
Jeffrey Neijs is oprichter van het platform Power Plug NL, een platform dat jongeren helpt perspectief te vormen bij hun makerschap, carrière of andere ontwikkelingen in het leven. Hij organiseert het ontwikkelingstraject Zuiderstroom, waarin Arnhemse jongeren worden verbonden aan traditionele muziekverenigingen. Deze unieke samenwerkingen dragen bij aan een leefbare en inclusieve wijk.
Suzan Lutke stond 12 jaar voor de klas als muziek- en CKV-docent in het Voortgezet Onderwijs en was hoofdvakdocent methodiek en didactiek bij de opleiding docent muziek van het conservatorium van Utrecht. De afgelopen jaren heeft zij scholen en culturele organisaties begeleid in het vormgeven van hun kunst- en cultuuronderwijs. Ze is auteur van het boek over muziekonderwijs in deze tijd: Als de muziek er al is.
Guus Timmermans is frontman van Indieband Foxlane, voormalig Talentmakelaar Pop en artistiek coördinator van culture hub De Basis in Nijmegen. Vanuit zijn ervaring als uitvoerend kunstenaar zet hij zich in om de muzikant en de muziek weer centraal te zetten in debatten over subsidies, trajecten en talentontwikkeling.
Samen het verschil maken
Wij geloven dat je grote veranderingen sámen op gang brengt. Daarom nodigen we je uit iemand mee te nemen. Iemand met interesse voor de onderwerpen, maar die denkt vanuit een ander perspectief; beleidsmakers, jonge makers, jongerenwerkers of docenten. Iedereen die het verschil wil maken is welkom. Wij zijn benieuwd wie jij meeneemt. Aanmelden kan nog tot woensdag 3 april.
Programma
12.45 uur Ontvangst
13.30 uur Welkom door dagvoorzitter Mounir Samuel
14.30 uur 1e ronde verdiepende sessies
15.15 uur Pauze
15.45 uur 2e ronde verdiepende sessies
16.30 uur Wrap-up door Mounir Samuel
17.15 uur Borrel
18.00 uur Einde Gelders Cultuursymposium
Tijdens de opening, pauze en wrap-up geniet je van verrassende bijdragen van jonge makers.