VERS: scholing voor jonge makers
Anderhalf jaar geleden ontwikkelde Cultuur Oost in samenwerking met Cultureel Verschil en Kunstbende landelijk de scholing 'VERS'. Een traject waarbij jonge (vaak autodidacte) makers worden opgeleid tot workshopdocent. Jongeren worden gecoacht bij het ontwikkelen van een workshop, leren didactische vaardigheden en gaan aan de slag in groepsdynamiek. Cultuur Oost organiseert al ruim 25 jaar Kunstbende Gelderland en geeft een vervolg aan het VERS-traject, speciaal voor Gelderse makers.VERS bestaat uit drie delen.
Deel 1: scholingsdag – vrijdag 31 oktober 09:30 tot 16:00
Allereerst ligt het zwaartepunt van Vers op een scholingsdag met een zeer uiteenlopend programma.
We starten de dag met methodedeling. We bespreken onderling wat de ervaringen al zijn en vanuit Cultureel verschil vertelt Lennard Gols hoe zij workshops vormgeven. Wat zijn de do’s, dont’s, wat zijn situaties waar je je op voor kunt bereiden en hoe ga je om met pubers. De deelnemers leren zo het geheim van de smid. Ook krijgen de deelnemers een stoomcursus ondernemerschap, zodat ze een heldere kickstart krijgen om zelf aan de slag te gaan als ZZP’er in de culturele sector.
Als we zijn opgewarmd gaan de deelnemers intensief aan de slag met een masterclass storytelling, gegeven door Manu van Kersbergen. Een goed programma heeft een sterk verhaal. Maar hoe ziet zo’n verhaal eruit. Hoe deel je bijvoorbeeld je eigen verhaal? En hoe zet je dit om naar een workshop zonder de kern kwijt te raken? Dat staat centraal in deze scholing.
Vervolgens gaan we met didactiekcoach Karin Kotte aan de slag over de opbouw van een workshop, les of project. Vragen als ‘Wat vertel je wanneer, hoe sluit je aan bij voorkennis van de deelnemer, hoe plaats je verschillende onderdelen binnen je programma en hoe wissel je praktijk en theorie af?’ staan centraal. De deelnemers bouwen hiermee aan de basis van hun workshops. Samen met de voorgaande scholing hebben de deelnemers nu alle tools om zelf hun workshop op te kunnen bouwen.
We eindigen de dag met actie; De deelnemers gaan met Joey von Grumbkow die gespecialiseerd is in rollenspel aan de slag met situatiebeheersing. Wat doe je als een jongere niet meedoet, wat doe je als er een onveilige sfeer heerst binnen de groep waar je mee werkt of wat doe je als je een lastige opdrachtgever hebt. Deze vragen komen allemaal aan bod, zodat de toekomstig workshopdocent straks goed beslagen ten ijs komt.
We sluiten de dag telkens af met een gezellige borrel om na te praten en ervaringen te delen.
Deel 2: In de praktijk
We creëren voor elke deelnemer de kans om mee te lopen in de praktijk, onder de vleugels van een van de docenten van Cultureel verschil of Kunstbende. Hierbij sluiten ze aan bij een docent en/of discipline die het meest raakt aan hun eigen dagelijkse praktijk. Ze krijgen de kans mee te kijken, vragen te stellen en waar mogelijk zelfs een deel van de les over te nemen.
Daarnaast bekijken we of zulke praktijkplaatsen ook gecreëerd kunnen worden binnen de regionale voorrondes van Kunstbende. Op deze manier kunnen ze op een laagdrempelige en veilige manier de lespraktijk ervaren.
Deel 3: Terugkomdag - donderdag 29 januari 14:00 tot 17:00 uur
Tijdens de terugkomdag delen de deelnemers de ervaringen die zij hebben opgedaan na de scholingsdag en tijdens hun meeloopmoment. We wisselen verhalen uit en maken vervolgens met Marco Oude Moleman van de HKU een didactische verdiepingsslag als afsluiter.
Doelgroep
Wij richten ons op jonge makers/creatieveling en die graag de stap naar het workshopleiderschap willen zetten. Met jong bedoelen wij tussen de 18 en 27 jaar. We hebben daarbij geen voorkeur voor de discipline die de jongere vertegenwoordigd.
In één oogopslag
Data:
- Scholingsdag Vrijdag 31 oktober tussen 09:30 en 16:00
- In de praktijk: In overleg (vindt plaats tussen november 2025 en januari 2026)
- Terugkomdag: donderdag 29 januari tussen 14:00 en 17:00 uur
Locatie:
- Scholingsdag: Loopvis Arnhem
- In de praktijk: n.t.b.
- Terugkomdag: Cultuur Oost, Vossenstraat 6, 68 11 JL, Arnhem (tweede verdieping)
Trainers:
- Ondernemerschap – Lennard Gols
- Storytelling – Manu van Kersbergen
- Didactiek – Karin Kotte
- Groepsdynamiek en klassenverhoudingen – Joey von Grumbkow
Voor wie:
Jonge makers tussen de 18 en 27 jaar die graag de stap naar het workshopleiderschap willen zetten
Prijs:
Deze scholing kun je kosteloos volgen vanuit het traject Meedoen is de Kunst. De scholing is niet vrijblijvend. Nadat we je aanmelding hebben ontvangen gaan wij ervan uit dat je aanwezig bent.