MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Kunstdocent in het onderwijs

Cultuur Oost, Cultura Ede, Gigant Apeldoorn, Lindenberg Nijmegen en Rozet Arnhem hebben de handen ineengeslagen om zich samen in te zetten voor het versterken van het Gelderse netwerk van kunstvakdocenten.

Twee scholingstrajecten

Samen geven ze vorm aan twee scholingstrajecten: 'Met kunst voor de klas' voor beginnende kunstvakdocenten in het primair onderwijs en 'Als kunst je vak is' voor ervaren kunstvakdocenten in het primair onderwijs die verdieping zoeken. CultuurCollege organiseerde de eerste trainingen in maart 2021. In het voorjaar van 2024 start een nieuwe serie die weer plaatsvindt op diverse locaties in Gelderland.

De samenwerkingspartners delen kennis en hun netwerk met elkaar. Zo dragen zij bij aan de kwaliteitsverbetering van cultuureducatie in de regio, wat zonder kundige vakdocenten niet mogelijk is. Voor duurzame verankering van cultuuronderwijs op scholen is nu én in de toekomst voldoende capaciteit nodig.

Kinderen groeien door cultuureducatie. Met muziek, dans, beeldende kunst, drama, hiphop, film, spoken word en erfgoed leren ze hun creatieve en onderzoekende vaardigheden te ontwikkelen. Ze leren zichzelf beter kennen en ontwikkelen een open blik op de maatschappij. In het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) werken scholen en culturele instellingen samen om kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma te maken. 

In Gelderland coördineren en faciliteren vijf organisaties (penvoerders) het programma: Rozet (gemeente Arnhem), Cultura (gemeente Ede), Gigant (gemeente Apeldoorn), Lindenberg (gemeente Nijmegen) en Cultuur Oost (gemeenten buiten de grote steden). Samen ontwikkelden de penvoerders, met financiële steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, de trainingen Met kunst voor de klas (beginners) en Als kunst je vak is (gevorderden).

“Een beginnende docent die de omgeving nog niet kent, heeft na de training een veel completer beeld van de praktijk en handvatten om aan de slag te kunnen.”

Miriam van Meer, projectleider CMK, Rozet Arnhem

Lesgeven in het primair onderwijs

Ben je vakdocent en wil je meer weten over lesgeven in het primair onderwijs? In de digitale brochure lees je over de rol van kunstvakdocenten in het programma CMK en hoe het primair onderwijs als leergebied is georganiseerd. Cursisten vertellen hoe ze hun kennis en ervaring in de praktijk hebben toegepast en je vindt een uitgebreide beschrijving van de twee trainingen.

Digitale brochure       

#Training & opleiding#Cultuureducatie#kunstdocent
Dit project is een samenwerking met
Dit project is een samenwerking met

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief