MENU
Menu
Sluiten

Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem

[email protected]

026 3519029

Ester van de Haar nieuwe directeur Cultuur Oost

De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester van de Haar is benoemd tot directeur-bestuurder. Met ingang van 1 april zal zij voormalig directeur-bestuurder Sarah Heijse opvolgen.

Met Ester van de Haar haalt Cultuur Oost een ervaren bestuurder met ruime kennis van het culturele veld in huis. Van de Haar (1967, Doetinchem) werkte van 2008 tot 2020 als directeur-bestuurder van kunstencentrum Gruitpoort. In deze periode realiseerde ze een omzetverdubbeling en een enorme groei van het aantal deelnemers/bezoekers. Al in 2012 zocht ze de verbinding met het sociaal domein door ook een jongerencentrum in de Gruitpoort te starten. Ook ontwierp en implementeerde ze een regionale samenwerkingsstructuur met een Achterhoekbrede Cultuurcoalitie van culturele partners voor de 9 gemeenten in het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Van daaruit legde ze ook de basis voor het Platform Cultuureducatie Achterhoek waarin alle cultuureducatieaanbieders samenwerken voor alle schoolbesturen in de Achterhoek. In 2020 fuseerde kunstencentrum Gruitpoort met schouwburg Amphion en Muziekschool Oost-Gelderland. Van de Haar speelde een belangrijke rol bij deze fusie. Het fusiebedrijf ging verder onder de naam Amphion Cultuurbedrijf waar Van de Haar samen met Charles Droste directeur-bestuurder werd.

Van de Haar verheugt zich op deze nieuwe stap: “De culturele sector staat onder druk en daarmee ook de creatieve kracht in onze samenleving. Terwijl er zulke mooie dingen gebeuren, zeker in onze provincie Gelderland. Cultuur Oost is de plek om die inspiratie te delen en betekenisvol te zijn, met en voor de makers in Gelderland maar ook samen met alle netwerken en gemeenten die zich daar hard voor maken. Ik vind het fantastisch dat ik samen met het team die kar mag gaan trekken.”

Van de Haar is maatschappelijk en cultureel actief en bekleedt diverse nevenfuncties. Van de Haar studeerde Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ine van Burgsteden, voorzitter van de Raad van Toezicht van Cultuur Oost, is gelukkig met de benoeming van Ester van de Haar tot directeur-bestuurder en kijkt uit naar de samenwerking. “In Ester hebben wij een geweldige directeur-bestuurder voor Cultuur Oost gevonden. Met haar brede kennis van het culturele veld en haar bestuurlijke ervaring is zij de juiste persoon om de ingezette koers van Cultuur Oost voort te zetten. Haar ervaring en persoonlijkheid geven ons veel vertrouwen in het verstevigen van de organisatie en dienstverlening van Cultuur Oost.”

Van de Haar zal de richting uit het meerjarenbeleidsplan van Cultuur Oost voortzetten. De belangrijkste inhoudelijke thema’s zijn voor de komende vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit, Diversiteit en Inclusie, Jongerencultuur en Amateurkunst.

Tot 1 april blijft Marieke van Baars directeur-bestuurder ad interim.

Ester-van-de-Haar-1-foto-Paul-Dekker-1.jpg

Ester van de Haar (foto: Paul Dekker)

Wil je nieuws en updates in je inbox?

Inschrijven voor nieuwsbrief