Bijeenkomst cultuureducatie in het speciaal onderwijs
Een bijeenkomst waarin we je meenemen in de landelijke ontwikkeling school en omgeving en je inspireren met good practices uit Gelderland.Kinderen en jongeren ontwikkelen zich thuis, op school en in hun buurt. Wist je dat het grootste deel van de ontwikkeling buiten school(tijd) plaatsvindt? Op steeds meer plaatsen in Nederland werken scholen en lokale partijen al nauw samen aan een buitenschools aanbod op en rondom school. Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen en de mogelijkheden op het gebied van buitenschoolse cultuureducatie voor leerlingen uit het speciaal onderwijs? Op woensdag 24 mei tussen 13.30 en 17.30 uur staat dit thema centraal tijdens de jaarlijkse speciaal onderwijs bijeenkomst van Cultuur Oost.
Programma
13:30 – 14:00 uur Inloop met koffie/thee + aanmelden voor een van de deelsessies
14:00 – 14:30 uur Opening door dagvoorzitter Thijs de Lange & performance door theaterwerkplaats Kazou
14:30 – 15:00 uur Panelgesprek: Thijs de Lange gaat met specialisten uit het veld uitgebreid in op het belang van buitenschoolse cultuureducatie: Marlou Jenneskens (projectleider & regio coördinator Gelijke Kansen), Marian van Miert (adviseur speciaal onderwijs bij LKCA), Martijn Adelmund (coördinator cultuureducatie buitenschools) Jolanda Schepers (directeur SBO de Dijk) en Sarah Mensink (coördinator kunst & cultuur bij De Onderwijsspecialisten.
15:00 – 15:10 uur Pauze
15:15 – 16:15 uur Start deelsessies
-Deelsessie 1: Cultuurkust in Harderwijk werkt aan een integrale aanpak om vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking mogelijk te maken. In deze sessie krijg je inzicht in hun werkwijze en de succesfactoren om een goede regionale functie te vervullen.
-Deelsessie 2: KLUB Kunstbende verzorgt niet alleen workshops in het speciaal voortgezet onderwijs, maar draagt met (online) aanbod ook bij aan de vrijetijdsbesteding van jongeren. Hoe zij dat doen ervaar je in deze deelsessie.
-Deelsessie 3: LKCA laat je zien hoe je een eigen systeemanalyse van je lokale leerecosysteem maakt. Welke belemmeringen en kansen zie jij voor de leerlingen? En wat kun je concreet doen?
-Deelsessie 4: Filmvoer geeft audiovisuele workshops waarmee leerlingen in hun vrije tijd aan de slag kunnen. Je ervaart zelf hoe je met film kunt werken aan je eigen verhaal.
16:15 – 16:45 uur Wrap up
16:45 – 17:30 uur Borrel